Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bitno je i kako

Barca na plaće igrača troši skoro 100 miliona eura više od Reala

MESSI_BARCA_EL_CLASICO

Valverde je Barci dao lični trenerski pečat i svom snagom ide prema tri trofeja (Primera osvojena, u finalu Kupa je s Valencijom, a u 1/2-finalu Lige prvaka ima tri gola prednosti iz prve utakmice)

Bez velike love nema ni velikog uspjeha u nogometu. Ali količina potrošenog novca, naravno, nije presudna. Ključ je u tome kako se, odnosno u koje ljude veliki novac ulaže.

Massimo Moratti u Interu je potrošio milijardu dolara, a Ligu prvaka nije osvojio dok nije doveo Josea Mourinha.

Barcelona apsolutno dominira u Primeri, a nakon 3-0 nad Liverpoolom na Nou Campu favorit je za osvajanje Lige prvaka u kojoj od naslova 2015. nije došla ni do finala. Tri je godine Evropom dominirao Real. Koji na plaće igrača godišnje troši – 92 miliona eura manje od Barce.

Pet ekipa koje su po godišnjim izdavanjima za plaće igrača u Primeri raspoređene od 3.-6. mjesta, sve zajedno troše tek koji milion više od Barcelone.

Barcelona 487 (miliona eura)
Real 395
Atletico 178
Sevilla 100
Valencia 79
Athletic 71
Villarreal 65

Inače, Ernesto Valverde je od svog dolaska na klupu Barce (juli 2017.), uz manju korekciju sistena iz 4-3-3 u “zamaskiranih” 4-4-2, osvojio dva naslova prvaka Španije na fantastičan način: nije izgubio niti jednu utakmicu protiv ekipa koje su trenutno u prvih devet Primere (Atletico Madrid, Real Madrid, Getafe, Sevilla, Valencia, Athletic Bilbao, Alaves i Espanyol), te uz njih neporažen ostao i protiv Celte, Real Sociedada i Villarreala.

Posao mu sigurno nije otežala činjenica da ima Messija i da je naslijedio već posloženu ekipu, ali svejedno. Valverde je Barci dao lični trenerski pečat i svom snagom ide prema tri trofeja (Primera osvojena, u finalu Kupa je s Valencijom, a u 1/2-finalu Lige prvaka ima tri gola prednosti iz prve utakmice). Nije primjetan kao Klopp, ni popularan kao Zidane ili Guardiola, ali Valverde radi – sjajan trenerski posao.