Barcelona se prošetela do treće titule prvaka svijeta

barcelona

Nakon 3:0 protiv Gvangžua u polufinalu, Barcelona je istim rezultatom dobila i današnje finale klupskog prvenstva svijeta, protiv argentinskog River Platea i treći put u klupskoj istoriji osvojila ovaj trofej.

Prva velika prilika za Barcu viđena je u 11. minutu meča, Iniesta je proigrao Messija u kaznenom prostoru, koji je imao situaciju jedan na jedan sa golmanom Baroverom, ali čuvar mreže Rivera je izašao kao pobednik.

Dvanaest minuta kasnije pokušao je i Dani Alves, ali su se Argentinci ponovo odbranili. U 34. minutu Messi je zaprijetio i iz slobodnog udarca, ali golman Rivera ponovo uspješniji, izbio je loptu u korner.

Ali, samo dva minuta kasnije, Leo Messi je konačno savladao Barovera. Dani Alves je centrirao za Neymara, koji je glavom vratio loptu ka Messiju, a ovaj sa nekih sedam-osam metara poslao loptu u lijevi ugao gola Rivera – 1:0. Doduše, prethodno ga je lopta pogodila u ruku, ali sudija to nije vidio.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme, Suarez je duplirao prednost Katalonaca. Munjevita kontra Barce, Suarez je gotovo sa centra igrališta krenuo sam ka golmanu Baroveru i na kraju mu loptu poslao kroz noge za vodstvo Barce od 2:0.

Mogla je Barca da u narednih nekoliko minuta napuni mrežu Argentincima, ali su njeni napadači možda bili i previše indolentni u završnici.

Bila je i jedna sporna situacija, kada je oboren Neymar u kaznenom prostoru, ali se arbitar nije oglasio.

https://youtu.be/UxhulDrzgtc

A onda, 68. minut, Barovero je i treći put kapitulirao. Neymar je primio loptu na ivici kaznenog prostora, onda uputio prelijep centaršut za Luisa Suareza, koji udarcem glavom pogađa ”malu mrežu” za vodstvo od 3:0. Suarezov peti gol u dvije odigrane utakmice u Jokohami!