Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Barcelona večeras na El Clasicu odaje počast Johanu Cryuffu

cruyff-barcelona

Španski fudbalski klub Barcelona na večerašnjem El Clasicu će odati počast svom bivšem igraču i treneru Holanđaninu Johanu Cruyffu, koji je, 24. marta preminuo u 68. godini nakon kratke borbe sa rakom pluća, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz katalonskog kluba najavljeno je kako će pred El Clasico sa Real Madridom na tribinama Nou Campa prikazati ogromni mozaik sa Cruyffovim likom.

Također, na displayu stadiona Nou Camp, večeras će se pred oko 90 hiljada gledalaca pojaviti i natpis “Johane, hvala ti”, a isti natpis će biti i na dresovima Barceloninih igrača.

Inače, nakon saznanja o Cruyffovoj smrti praktično cijeli fudbalski svijet mu je na razne načine odao počast. Mnogi ga smatraju najboljim evropskim fudbalerom svih vremena. Dan nakon njegove smrti, Barcelona je u svom trening centru klupske zastave spustila na pola koplja. Svi igrači „Barce“, osoblje kluba i svi članovi akademije okupili su se u trening kampu Mini Estadi u blizini Nou Campa kako bi minutom šutnje odali počast klupskom velikanu.

Cruyff je osim za katalonskog diva igrao za Ajax, Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante i Feyenoord. U dresu reprezentacije Holandije odigrao je 48 utakmica i postigao 33 gola. Kao trener sjedio je na klupi Ajaxa, Barcelone i selekcije Katalonije.