Barceloni prijeti velika kazna zbog “naredbe” Luisa Enriquea

239543

U trenutku kad je Lionel Messi realizirao jedanaesterac za 2:0 vodstvo Barcelone protiv Arsenala, reagirala je klupa Katalonaca.

Tehniko Barce kratko je porazgovarao s Luisom Enriqueom koji je vrlo brzo poslije toga pozvao do aut-linije Gerarda Piquea, jedinog igrača u svojoj ekipi kojemu je prijetila suspenzija ukoliko dobije žuti karton.

Ovaj slučaj uvelike podsjeća na slučaj iz 2010. kada je Jose Mourinho rekao Xabiju Alonsu na utakmici Ajax – Real da dobije žuti karton, a isto je sugerirao i Sergiju Ramosu preko golmana (Dudek je to rekao Casillasu, a Casillas Ramosu)

Španski i engleski mediji pitaju se je li trener Barcelone naredio svom stoperu da namjerno dobije javnu opomenu kako bi si otklonio prijetnju suspenzijom u daljnjem toku takmičenja. U tim trenucima Barca je imala kapitalna dva gola prednosti i Pique joj nije neophodan u uzvratu na Camp Nouu. Nekoliko minuta poslije španski reprezentativac žestoko je startao na Dannyja Welbecka i turski sudac Cuneyt Cakir dao mu je žuti karton.

Ovaj slučaj uvelike podsjeća na slučaj iz 2010. kada je Jose Mourinho rekao Xabiju Alonsu na utakmici Ajax – Real da dobije žuti karton, a isto je sugerirao i Sergiju Ramosu preko golmana (Dudek je to rekao Casillasu, a Casillas Ramosu).

Mourinho je tada dobio dvije utakmice kazne (druga uslovno) te je morao platiti 40.000 eura. Real Madrid je kažnjen sa 120.000 eura, Xabi Alonso i Ramos s 20.000, Casillas s 10.000, a Dudek s 5.000 eura.

Luis Enrique je poslije utakmice s Arsenalom na izravni upit novinarke demantirao da je Piqueu rekao da namjerno dobije žuti karton. Vidjet ćemo hoće li UEFA pokrenuti istragu. Ako se to dogodi i ako uz pomoć stručnjaka za komunikaciju otkriju što je tačno Enrique kazao, za očekivati je i da će Barca biti kažnjena.