Bašić: Puno će nam značiti podrška navijača protiv Slovačke

mirza basic

Teniska Davis cup reprezentacija Bosne i Hercegovine 6. i 7. aprila u Bratislavi protiv selekcije Slovačke igrat će meč 2. kola Prve grupe Euro-afričke zone.

Reprezentativci BiH Damir Džumhur, Mirza Bašić, Nerman Fatić, te igrač-kapiten Tomislav Brkić odmjerit će snage sa slovačkim timom u sastavu Lukas Lacko, Andrej Martin, Martin Klizan, Jozef Kovalik i Norbert Gombos, dok je kapiten domaćeg tima Dominik Hrbaty.

Mirza Bašić vjeruje da su šanse oba tima podjednake, saopćeno je iz Teniskog saveza BiH.

– Mi smo spremni i zdravstveno i igrački, a iskoristit ćemo i preostala tri dana da se što bolje pripremimo. Teren odgovara i nama i njima. Očekujemo i dolazak naših navijača čija podrška puno znači – rekao je Bašić.

U mečevima singla BiH ima bolje rangirane igrače, jer Džumhur i Bašić na ATP listi trenutno zauzuimaju 32. i 95. poziciju, dok su najbolji Slovaci Lukas Lacko i Andrej Martin na 107. i 118. mjestu.

Slovaci su bolje rangirani u ostatku ekipe, Martin Klizan trenutno je 130. igrač, a Jozef Kovalik 138. igrač na ATP listi, dok se Brkić i Fatić nalaze na 253., odnosno 749. mjestu.

Prema novim pravilima Davis Cupa koja se primjenjuju od ove sezone, umjesto dosadašnjeg trodnevnog, igra se u dvodnevnom formatu pa su mečevi zakazani za petak (6. aprila) od 16 sati i dan kasnije od 14 sati u NTC Areni u Bratislavi. Žrijeb parova obavit će se 5. aprila.

BiH i Slovačka prvi put će se sastati u Davis Cupu. Pobjednička ekipa izborit će nastup u play-off za ulazak u Svjetsku grupu, a meč će se igrati u septembaru ove godine.