Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

LEGENDA PLAVIH

Baždarević o stanju u Želji: Nisam bio zabrinut, sad jesam. Osim bi bio razočaran

mehmed bazdarevic
Foto: Damir Hajdarbašić / FK Željezničar/ Arhiva

Svi znamo da su turbulencije u bh. fudbalu svakodnevne. Međutim, Željo je klub koji je morao drugačije voditi svoju sportsku politiku, kaže Baždarević

Sve do zadnje utakmice nisam čak ni bio zabrinut jer ostao sam, rekao bih, optimista. Vidio sam tu ekipu u jednom momentu u jednom jako dobrom svjetlu. Međutim, sad sam iskreno zabrinut, započeo je za Avaz Mehmed Baždarević, legenda sarajevskog Željezničara, o stanju u klubu.

Sarajevski “Plavi” se nalaze u lošoj situaciji, s obzirom da se neočekivano nalaze u borbi za opstanak, čak su i na mjestu koje vodi u 1. Ligu FBiH, a poslije posljednjeg poraza od Veleža, Uprava je ponudila ostavku.

Svi zajedno

-I dalje vjerujem da Željo, u odnosu na direktne konkurente koji se bore za opstanak, ima fudbalske i vanfudbalske argumente za izbjegavanje katastrofe. Tu, prije svega, mislim na navijače, koji će svakako pomoći da izađu iz ove teške situacije. Lako je sada krivce tražiti u bilo kome, ali, kako sam već rekao, moramo biti solidarni i svi zajedno tražiti izlaz – stručni štab i igrači, ali i Uprava.

Navijači su tu, nikad oni nisu ni bili van svega što se dešava. Čini mi se da ni igrači ni stručni štab u jednom momentu nisu bili dovoljno prisebni u kakvoj se situaciji nalaze. Sada je ona vrlo komplikovana, ali Željo će se izvući iz ovoga jer imamo igrački kvalitet – započeo je razgovor Mehmed Baždarević za “Dnevni avaz”.

Govorio je i o tome kako bi njegov trener i naš najpoznatiji stručnjak, Ivica Osim, reagirao da vidi u kakvom mu se stanju nalazi omiljeni klub.

-Vjerovatno bi reagovao kao i ja. Svi znamo da su turbulencije u bh. fudbalu svakodnevne. Međutim, Željo je klub koji je morao drugačije voditi svoju sportsku politiku, ali ne samo nju. Mislim da klub takvog renomea, vjerovatno bi tako Osim rekao, nije smio doći u ovakvu situaciju. Stvari su se morale rješavati na vrijeme.

Prema tome, bio bi razočaran sigurno, ali bi bio razuman jer svi znaju da i veći klubovi od Želje imaju te periode, koji su teški i komplikovani. Snaga velikog kluba, a ja Željezničar smatram velikim, je i kada si na koljenima, što prije ustaneš. Ne smije se sada pokleknuti. Ivica Osim bi možda bio i veći optimista, jer zna da Željo ima srce i inat – istakao je Mehmed Baždarević.

Povratak radu

Kako je i sam istakao, ne radi već više od dvije godine, a dodao je da tu ima i njegove krivice, te da mu je žao što neke ponude nije prihvatio.

-Mislim da sam kriv, a možda je kriv malo i Željo. Zajedno smo radili na projektu godinu i po, koji se nije ostvario na kraju. Žao mi je zbog toga. Onda sam i odbio neke stvari koje nisam smio. Ni Alžir, ni Tunis. Želio sam ostati u evropskom fudbalu, nije se desilo i sad je sve teže i teže – kazao je legendarni Meša za “Dnevni avaz”, pa nastavio:

-Nastojim da ostanem aktivan. Idem na treninge, gledam trenere. Prema tome, nadam se jednoj, što bi se reklo, normalnoj ponudi jer imam želju da radim i još da da dam što mogu. Što se tiče Alžira, u igri je bio moj prijatelj Dado Petković (Vladimir, poznati stručnjak op. a.). Neka mu je sretno. Ja sam izgleda bio previše jeftin za njih.

Rekao sam da ne želim razgovarati o novcu, ako je moj projekt i moja ličnost, sa kvalitetima i manama, ono što vi tražite – ja sam spreman. Imao sam dosta argumenata u moju korist. Znam skoro sve alžirske reprezentativce, u Francuskoj sam radio 14 punih sezona. Radio sam u Tunisu, arapskim zemljama. Poznajem mnoge igrače na ličnoj bazi, mnoge sam ja formirao. Bio sam ubijeđen da ću biti selektor, ali pobijedio je Dado.

Ključna sjednica

Vanredna sjednica Skupštine FK Željezničar održat će se u ponedjeljak, 8. aprila, a za nju je rečeno da će biti “Dan D” za ovaj klub. Na sjednici će se odlučivati o ostavkama članova Upravnog odbora.