Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baždarević: Povećanje broja reprezentacija na SP ne bi bio dobar potez

SOCCER WC 2018 QUALIFICATION BELGIUM BOSNIA PC

Krovna organizacija svjetskog nogometa u januaru je zvanično potvrdila izmjene formata Mundijala i najavila povećanje broja učesnika, što nije dočekano sa pozitivnim reakcijama od strane većine evropskih nogometnih saveza.
U maju se treba donijeti odluka koliko će koji kontinent imati predstavnika, a predsjednik UEFA Aleksandar Čeferin nedavno je najavio da će tražiti da na Mundijalu učestvuje najmanje 16 evropskih reprezentacija, te da one budu smještene u različitim grupama.

Selektor reprezentacije BiH najnovije izjave Čeferina vidi samo kao potvrdu činjenice koju svi znaju u svijetu modernog nogometa, a to je da je evropski nogomet daleko nadmoćniji u ovom momentu od onog u zemljama takozvanog trećeg svijeta.

– Poštujem želju FIFA da podigne nivo nogometa u slabije razvijenim sportskim sredinama poput Afrike ili Azije i znam da su im mnogo pomogli na tom planu. Ipak, mislim da povećanje broja reprezentacija na Mundijalu nije nabolji način za to. Kvalifikacije na taj način gube smisao, jer će se većina ekipa plasirati na završni turnir. Sa druge strane jasno je svima da je nogomet evropskih reprezentacija daleko kvalitetniji od najvećeg dijela zemalja trećeg svijeta, tako da se i tom modelu mora naći više mjesta za evropske slekcije, što ponovo vraća stvari tamo gdje su bile, rekao je Baždarević.