Baždarević u Banjoj Luci, prati novajlije, navija za Velež i Borac

baždarević2

Već nekoliko dana Đorđe Despotović iz Astane i Bojan Nastić iz Genka dovode se u vezu sa fudbalskom selekcijom Bosne i Hercegovine.

I jedan i drugi pokazali su spremnost da zaigraju za tim Mehmeda Baždarevića, koji u razgovoru za Blic nije želio otkriti da li su novinari zaista pogodili imena novih bh. reprezentatiaca.

“Ne bih konkretno o imenima, uključujući i Despotovića i Nastića. Pratimo potencijalne kandidate koji igraju u dobroj formi i koji imaju želju pomoći selekciji da zaigra bolje. U ovom momentu pet-šest imena je u razmatranju, ali kao što rekoh, još je rano o bilo kome pojedinačno“, rekao je Baždarević.

Dodao je i da u reprezentaciji postoji dobra volja da svaki kvalitetan igrač dobije priliku.

“Naravo, ukoliko time reprezentacija može biti bolja. Svejedno je da li igra u inostranstvu ili u Premijer ligi, važno je da poziv dobija zbog kvaliteta i želje da pomogne kolektivu, a ne svog imena ili imena kluba čiji je član“, jasan je selektor.

Meša je najavio i posetu Banjoj Luci sredinom decembra.

“Imamo plan da početkom mjeseca održimo radne sastanke prvo u Sarajevu, a potom i u Banjaluci između 12. i 16. decembra, kako bih razgovarao s trenerima i čelnicima Fudbalskih saveza RS-a i BiH oko rada reprezentacije i što bolje saradnje na relaciji klubovi – Fudbalski savez – reprezentacija. Problem je što reprezentativnih mečeva nema do proljeća i što je pauza duga. Zbog toga imamo u planu tokom januara odigrati prijateljski meč s jačom svjetskom reprezentacijom na kojemu bi priliku dobili igrači iz Premijer lige i fudbaleri iz evropskih liga koji dosad nisu dobijali priliku. Tu mislim na Memiševića, Grahovca, Karačića, Stevanovića i ostale koji su putovali na Kirin kup u Japan“, rekao je selektor.

Kaže i da ga raduje dobra forma fudbalera u evropskim ligama, ali i da je veliki problem sačuvati formu do nastavka kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

“Iskreno, otkako sam selektor nisam imao problem loše forme, posebno u ofanzivi. Džeko, Ibišević, Miličević, Đurić, Pjanić, Višća i drugi igraju duži period na vrhunskom nivou. Veći problem imamo u defanzivi, gde je nekoliko igrača van stroja zbog povreda, neki imaju slabu minutažu u klubovima. Zato i toliko eksperimentišemo s igračima, kako bismo našli pravo rješenje za odbranu“, kaže Baždarević.

Baždarević kaže i da je pratio nekoliko igrača iz Premijer lige, kao i da je sve zadovovoljniji kvalitetom fudbala u domaćem takmičenju.

“Imam utisak da je novi format lige donio poboljšanje kvaliteta. Naravno, ne smije se tu stati, treba raditi da prvenstvo bude još bolje, da ponovo u Premijer ligi zaigraju ekipe poput Borca i Veleža, kako bi se publika vratila u većem broju. Bez kvalitetnog domaćeg takmičenja nema ni kvalitetne reprezentacije. To je, jednostavno rečeno, baza iz koje kreće sve“, smatra Baždarević.