Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Begić dolazi na Koševo i na Grbavicu da se slika?

begic3
Elvedin Begić

“Premijer KS-a Elmedin Konaković, ministar kulture i sporta KS-a Mirvad Kurić, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, te predsjednik Nogometnog saveza BiH Elvedin Begić obići će Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase u povodu najave o izdvajanju sredstava KS-a za rekonstrukciju i sanaciju terena tog stadiona”, stoji u najavi Federalne novinske agencije za sutrašnje (utorak) događaje.

U istoj najavi stoji i da je planiran “obilazak stadiona Grbavica u povodu najave o izdvajanju sredstava KS-a za rekonstrukciju i sanaciju terena tog stadiona”.

Mnogima u ovoj najavi nema ništa čudno i ništa sporno.

Razumljivo je da predstavnici vladajuće koalicije polako počinju predizbornu kampanju za opšte izbore 2018. godine, i jasno je da je borba za glasove simpatizera ljutih rivala već počela. Ne ulazeći u to je li finansiranje travnjaka na stadionima na kojima igraju dva naša najveća kluba prioritet, pogotovo u gradu u kojem u 21. vijeku nema vode, lijepo je da vlast na ovaj način konkretno pomogne velikanima našeg fudbala.

No, šta će sutra na Grbavici i na Koševu raditi Elvedin Begić, prvi čovjek NSBiH koji je na proteklim izborima u korvnoj kući bh. fudbala predstavnike Sarajeva i Želje nogirao iz svih struktura u NSBiH?

Šta će sutra Begić na Koševu, stadionu u koji NSBiH nije uložio ni marke u posljednjih nekoliko godina, a pri tome su proćerdani svi milioni od plasmana reprezentacije u Brazil?

Šta će sutra Begić na Koševu kada je preko pet miliona maraka dobijenih od UEFA-e, umjesto u adaptaciju stadiona u BiH, skršio u kupovinu zgrade Geodetskog zavoda, koja ni dan danas nije renovinara, i koja i dan danas zjapi prazna?

Zaista, šta će Begić sutra raditi na Koševu, kada Izvršni odbor NSBiH pored tri zgrade u svom vlasništvu NSBiH, umjesto da pomogne obnovu nekog stadiona u BiH, svako malo plaća zakupe sala, iće i piće, po raznim hotelima da održava sjednice?

Begić dolazi da se slika. Jer priča je pozitivna, a u takvim se pričama lijepo slikati, iako nemaš ništa s tom pozitivnom pričom. Pogotovo, dobro se pojaviti u ovim prilikama ako nemaš hrabrosti sam izaći pred medije, kao odgovorna osoba, nakon debakla reprezentacije u kvalifikacijama za SP i skandala u domaćem fudbalu koji su postali skoro pa obavezni.

Pitanje je i šta će Begić raditi sutra na Grbavici?

Šta će Begić raditi na stadionu kluba kojem je Savez u maju prošle godine oteo milion maraka. I nikom ništa. Da, sjećate li se Antoni Bandića i bezobrazluka u Bijeljini. Onaj je penal vrijedio milion maraka. Sudac Bandić je odlučio da milion maraka tada ode u kasu kluba iza kojeg stoji Begićev najodaniji saradnik Ivan Beus, Zrinjskog. A ne Željinu. I, da, sudac Bandić i danas sudi.

Ni tada Begić nije smio izaći u javnost. Tada Begić nije smio izaći u javnost i objasniti skandalozan završetak fudbalskih takmičenja na svim nivoima.

Ali, zato će se pojaviti sutra na Grbavici, kako “prijatelj” Želje i Željinih navijača. Da se slika. Jer, da, napravio je sijalice na Grbavici, koje su koštale nekih 150.000 KM. Jer je morao, inače bi reprezentacija igrala u inostranstvu protiv Belgije. Sutra niko neće pominjati onu razliku od 850.000 KM s kojom je Željo mogao napraviti tri travnjaka.

Šta će Begić sutra na Grbavici, kada Disciplinska komisija NSBiH koju vodi najzaslužniji čovjek za Begićev reizbor Nermin Kljajić iz Cazina (kršeći Statut i zakonske akte “ispeglao” niz nepravilnosti u tri kantonalna Saveza), zavlači ruku u Željinu kasu i zbog transparenta kojim se Savezu uputi bilo kakva kritika?

Šta će Begić sutra na Grbavici, na stadionu na kojem igra klub koji je njegovim dolaskom u Savez naprasno prestao osvajati trofeje?

Možda da argumentima objasni kako je u njegovom mandatu Zrinjski postao nedodirljiv u bh. fudbalu? Sumnjamo.

Begić i na Grbavicu, kao i na Koševu, ako dođe, dolazi samo da se slika.  Jer priča je pozitivna, a u takvim se pričama lijepo slikati, i ponešto lijepo reći, iako nemaš ništa s tom pozitivnom pričom. I, ako si toj pozitivnoj nanio više štete nego koristi.