Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Begićev “Cazinski klan” nema milosti ni prema dijabetičarima

diabih

Malonogometni klub DiaBiH (klub čija većina igrača su diabetičari) zaprijetio je istupanjem iz Prve lige Federacije BiH samo kolo prije kraja prvenstva.

DiaBiH u posljednjem kolu odlučuju o prvaku federalnog “Juga” u direktnom obračunu sa prvoplasiranom Bubamarom iz Cazina, ali je njihovo nezadovoljstvo, koje tinja tokom čitave sezone, kuliminiralo predigrom za ovaj meč. Saopštenje MNK DiaBIH koje je stiglo na adresu našeg portala prenosimo u cijelosti.

– MNK DiaBiH zadnju utakmicu Prve futsal lige Federacije BiH grupa „Jug“ u Cazinu sa domaćom MNK Bubamarom neće igrati, jer je državni savez dijabetičara donio odluku o istupanju iz takmičenja, ukoliko se ne ispravi nepravda i spriječi diskriminacija dijabetičara i našeg kluba od strane Nogometnog saveza Federacije BiH.

Utakmica između MNK Bubamare i MNK DiaBiH je trebala da odluči o prvaku grupe „Jug“, ali je NS FBiH sve učinio da se ova utakmica ne odigra. DiaBiH je unazad 10 dana upozoravao NS FBiH da se zbog važnosti utakmice pošalje sudijska supervizija i odrede najbolje sudije i delegat, s tim da to ne budu domaće sudije iz USK ili sudije iz Zenice koje su sudile prvu utakmicu u Sarajevu, jer je jedan od sudija otvoreno nam rekao da „nećemo nikada pobijediti…“ , jer mu je navodno neko opsovao. Bez obzira na sve, mi smo čestitali odličnoj ekipi Bubamare koja je imala više sportske sreće. Ipak, komisija za izbor sudija je delegirala sudije i delegata iz USK, a supervizija je naravno odbijena.

Ovo je vrhunac lakrdije koju provodi NS FBiH na čelu sa predsjednikom Irfanom Durićem iz Cazina. Pred početak prvenstva MNK Bubamara iz grupe „sjever“ prebačena u grupu „Jug“, iako je Cazin jedan od najsjevernijih gradova u BiH. Žrtva tih poteza bila je Drina iz Goražda, koja je odustala od takmičenja, jer je smještena u grupu „sjever“. Šta ćeš ljudi ne znaju geografiju.

Zašto je kažnjen sudija koji je sudio utakmicu između Veleža i Bubamare, jer je Velež pobijedio? Sve utakmice osim sa Slogom sudile su iste sudije iz USK. Zašto? Zbog čega mi nismo imali tu privilegiju, nego smo plaćali najveće sudijske naknade.

Drugi razlog zašto nećemo igrati utakmicu zadnjeg kola je što informacije o terminu utakmice dobivamo od predsjednikovih poslušnika iz saveza, a ne kako je to predviđeno propozicijama (član 9). Očekujemo odluku saveza po tom pitanju. U medijima smo pročitali dva termina za utakmicu 10.03./subota/ u 20 sati, a na drugom u 19 sati. Tek od saveza smo dobili zvaničan termin, jer je NS FBiH nije samo servis svog predsjednika, nego i Bubamare. Predlažemo da se NS FBiH preimenuje u NS Cazina, jer je sve tome podređeno.

Ovim ne želimo omalovažiti i umanjiti uspjehe ekipe Bubamare, koja ima sjajnu ekipu, sposobnu da pobijedi svakoga bez pomoći NS FBiH.

Pozivamo N/FS BiH da svojim autoritetom zaustavi unaprijed isplaniranu farsu od NS FBiH i njegovog predsjednika. Želimo da u fer i sportskom duhu na terenu pokažemo da neki naši igrači uprkos dijabetesu mogu ravnopravno igrati. Ako smo osuđeni da primamo inzulin cijeli život, ne želimo ničije sažaljenje, već da budemo samo ravnopravni. Našu ekipu čine igrači iz cijele BiH (Sarajeva, Istočnog Sarajeva,Tuzle, Zvornika, Bihaća, Orašja, Širokog brijega itd).

NS FBiH je uspio da svojom diskriminatorskom politikom ugasi jedan prije svega humani projekt i snove mnogih dijabetičara u BiH. Bez obzira na naredne poteze NS FBiH mi ćemo o ovom slučaju upoznati krovnu asocijaciju za dijabetes Evrope i predsjednika UEFE Aleksandera Čeferina, stoji u saopštenju MNK DIaBIH.

Prema posljednjim informacija MNK DiaBiH će ipak putovati na utakmicu. Zašto su promjenili mišljenje i je li ih neko kontaktirao iz Saveza, nismo uspjeli saznati. Što se tiče odluke o istupanju iz lige o njoj će se vjerovatno raspravljati nakon završetka sezone.

Ono što je prilično jasno, jeste da očito čelnici ovog kluba koji je, osim sportskog i jedan od najhumanijih projekata u BiH, nisu baš najbolje upućeni u to po kom principu stvari funkcioniraju u bh. fudbalu proteklih nekoliko godina, otkada njime vlada Elvedin Begić i njegovi poslušnici. Pisati pismo NSBiH i tražiti od njih reakciju je čisto gubljenje vremena, jer iz MNK DiaBiH bi trebali znati da je “Cazinski klan” na čelu sa Durićem, Begiću najodanija ekipa i da je ponajviše zahvaljujući njima dobio drugi mandat. Niti jedan skandal u njihovoj režiji još nije procesuiran od strane NSBiH.

Iz MNK DiaBiH bi se prvo trebali zapitati jesu li ikada čuli da je NSBiH pod Begićevim vodstvom neki skandal istjerao na čistac?

Durić i Begić: Dvojac koji bh. fudbal vodi u totalni haos, bez imalo stida i srama

Isto tako, iz DiaBiH bi trebali razmisliti da li da troše vrijeme i pišu Slovencu Aleksandru Čeferinu, prvom čovjeku UEFA-e. Ima puno većih skandala u bh. fudbalu od kojih Čeferin okreće glavu, i na sva usta hvali Begića i kompaniju, iako naš fudbal tone iz dana u dan. Posljednjih dana do nas je došlo nekoliko vrlo zanimljivih informacija vezanih za Begićev i Čeferinov “prisan” odnos. Nakon što ih provjerimo, prezentirat ćemo ih našim čitaocima.