Begović: Maksimalno fokusiran dočekat ću Izrael

Stoke City FC vs Manchester City FC

Asmir Begović, golman bh. selekcije, stajat će na golu svog Stokea u duelu protiv Liverpoola, u posljednjem kolu Premiershipa, koje se igra 24. maja.

Menadžer Mark Hughes već je najavio novu mogućnost u engleskim medijima, a ovu informaciju potvrdio nam je i begović, dodavši kako je to već ranije dogovoreno.

I ostanak u Stokeu opcija

– To je bio njegov plan od početka. Htio je Butlandu dati šansu u tri utakmice, kako bi osjetio teren, a da ja sezonu završim kao prvi golman, kaže nam Begović, koji se odmorio i sada sa nestrpljenjem čeka nedjelju.

– Poželio sam braniti i radujem se što ću stajati na golu protiv Liverpoola i pozdraviti naše navijače, koji su bili sjajni tokom cijele sezone. Uz to, menadžer mi je omogućio da ostanem u ritmu i da maksimalno spreman dočekam meč kvalifikacija protiv Izraela.

Begović je potvrdio kako su njegovim razgovori oko produženja ugovora sa Stokeom trenutno stopirani, ali to ne znači da se neće nastaviti, ali tek poslije meča protiv Izraela, s obzirom na to da želi maksimalno fokusiran dočekati taj susret, piše Oslobođenje.

Nije nam mogao potvrditi informaciju da će Stoke za njega tražiti 10 miliona funti od zainteresovanih klubova, s tim što nam je u ranijim razgovorima nagovijestio kako želi nastaviti karijeru u nekom jačem klubu, kako bi osjetio draž Lige prvaka. Slično je ponovio i u razgovoru za engleski Daily Mail.

– Moja budućnost? Ne mogu vam reći 100 posto u ovom trenutku. Došao sam do određene faze u mojoj karijeri. Ovog ljeta napunit ću 28 godina. Igrao sam dosta utakmica i razvio se u posljednjih pet godina u ovom klubu. Na kraju sezone ću vidjeti kako dalje. Imam veliko poštovanje prema menadžeru, ali moje ambicije rastu, želim osvajati i takmičiti se što je više moguće, kazao je Begović, nagovijestivši kako će od kluba tražiti da razumije i njegove ambicije.

– Želim da ima neke posebne stvari na koje ću se moći osvrnuti kada završim karijeru. Dakle, imat ćemo iskren razgovor, a ja ću biti jasan sa svojim mišljenjem. Vidjet ćemo sa opcije obje strane. Konkretno, želim igrati Ligu prvaka, jer bilo koji ambiciozan igrač želi igrati na najvišem nivou. Igrao sam do sada u Evropskoj ligi, na Svjetskom prventsvu i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Naš golman nije isključio mogućnost ostanka i u Stokeu, s tim što bi se ambicije kluba morale promijeniti, odnosno morale bi porasti. Menadžer i vlasnici bi morali više ulagati u ekipu i dovoditi kvalitetnije igrače, kako bi Stoke mogao igrati Evropu. Uz to, Begović, ukoliko bude odlazio, želi pronaći klub u kojem će biti prvi golman, a ne rezerva.

Odmor, pa pripreme

– Mnogo je ekipa koje ne mogu dozvoliti da imaju samo jednog golmana, moraju imati dvojicu dobrih. Pogledajte Bayern: tu su Neuer i Pepe Reina. U Chelseaju su Courtois i Čech, u Realu Casillas i Navas. No, nekima ne odgovara da budu zamjene, žele stalno braniti i biti broj jedan. Uvijek sam otvoren za sve opcije, ali isto tako oduvijek sam želio biti i prvi golman, to je ipak moj glavni cilj, riječi su Asmira Begovića, koji će nakon susreta protiv Liverpoola uzeti kratki odmor sa porodicom, nakon čega će se 3. juna pojaviti na pripremama bh. reprezenacije, koje počinju u Sarajevu.