Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Benitez: Današnji Liverpool je bolji nego moj iz 2005. godine

benitez

Rafael Benitez, današnji menadžer Newcastle Uniteda, u periodu od 2004. do 2010. godine vodio je Liverpool s kojim je 2005. godine u epskom finalu Lige šampiona u Istanbulu protiv Milana stigao do krova Evrope. No, španski stručnjak smatra da je današnji Liverpool, koji će 26. maja u Kijevu igrati finale protiv Real Madrida, bolji tim nego onaj koji je on imao prije 13 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Istanbulsko finale ostalo je u sjećanju svim ljubiteljima fudbala, a posebno navijačima “redsa“. Nakon vodstva Milana od 3:0 na poluvremenu, Liverpool se u nastavku vratio izjednačio na 3:3, odveo utakmicu u produžetke, a zatim slavio na penale.

“Postigli smo ono što smo postigli, svi pričaju o čudu u Istanbulu, ali ovaj tim je bolji“, naglasio je Benitez za britanske medije.

Dodao je da uprkos činjenici što je na raspolaganju imao Stevena Gerrarda, Xabija Alonsa i Dietmara Hamanna, današnji Liverpool u Mohamedu Salahu, Sadiu Maneu i Robertu Firminu ima nevjerovatnu snagu.

“Imalo smo Gerrada, naravno, i neke igrače sa iskustvom i kvalitetom, poput Alonsa i Hamanna. Imali smo igrače koji su radili izuzetno naporno, imali smo dobar balans. Ovaj tim, također, ima dobar balans, ali tri isturena igrača mogu napraviti razliku. Imali smo jednog igrača koji bi možda mogao napraviti razliku, a sada su tu trojica. Ako govorimo o potrošnji novca. Moj budžet je bio 20 miliona funti, a vrijednost današnjeg tima je mnogo veća“, istakao je Benitez.

Salah (10 golova), Firmino (10) i Mane (9) zajedno su ove sezone postigli 29 golova u Ligi šampiona, čime su ušli u istoriju takmičenja kao najubojitiji trio svih vremena.

Finale Lige šampiona između Real Madrida i Liverpoola igraće se 26. maja na Olimpijskom stadionu u Kijevu sa početkom u 20.45 sati. Španski klub želi osvojiti 13. naslov šampiona Evrope, a engleski šesti.