Benzema priznao u zatvoru: Da, znao sam za snimku seksa

benzema

Francuski napadač, fudbaler Real Madrida, Karim Benzema suočava se sa krivičnom prijavom u seks aferi i ucjenjivanju saigrača iz francuske reprezentacije Mathiua Valbuena.

Benzema je sinoć prenoćio u policijskog stanici Versailles i jutros je dao svoj iskaz pred istražnim sudijom.

Benzema je u srijedu stigao u Francusku i jutros je dao svoj iskaz. Njegov advokat Sylvian Cormier, kazao je za L'equipe da se Benzena odmah stavio na raspolaganje sucu i istražnim organima te da što prije želi rasvijetliti svoju ulogu.

Cormier odlučno tvrdi da Benzema nije sudjelovao u pokušaju ucjene, no AFP pozivajući se na izvore bliske istrazi navodi da je tokom ispitivanja priznao kako se obratio Valbueni vezano uz snimku, i to na “zahtjev prijatelja iz djetinjstva”.

Tužitelj u postupku traži da se Benzemu uvrsti u optužnicu, no odvjetnik Cormier uvjerava da njegov štićenik nije sudjelovao u pokušaju iznude.

Francuski kanal M6 izvijestio je da istražitelji ispituju i bliskog prijatelja Karimovog brata, a tu je vijest potvrdio i odvjetnik Cormier. Muškarac se nalazi u pritvoru u Lyonu. Za sada je troje uhapšenih, a jedan od njih osoba je bliska Valbueni. Ucjenjivali su ga objavom kompromitirajućih scena seksa neposredno uoči Eura 2016.

Očekuje se odluka da li će Benzema u nastavku postupka biti u svojstvu optuženog ili “pomoćnog svjedoka” što prema francuskom zakonu znači da nije formalno optužen, ali da je pod istragom.

Istražna policija će pokušati utvrditi koliko je Benzema znao o postojanju snimke na kojoj se pojavljuje Valbuena. Prema izvoru bliskom istrazi, Benzema je spomenuo svom reprezentativnom suigraču da zna za postojanje videosnimke početkom oktobra na okupljanju reprezentacije uoči utakmica s Armenijom i Danskom. Benzema je navodno kazao Valbueni da zna za snimku jer je njemu blisku osobu kontaktirao jedan od ucjenjivača, želeći ga iskoristiti u ucjenjivanju Valbuene.

Postavlja se pitanje je li on razgovorom htio Valbueni dati prijateljski savjet ili ga je poticao da plati ucjenjivačima.

Benzema je uhapšen u slučaju ucjene Valbuene zbog navodnog seks snimka. Zvijezda Reala je tako postao drugi poznati fudbaler koji je umiješan u slučaj, nakon što je uhapšen i bivši napadač Liverpoola Djibril Cisse.

Istraga u ovom slučaju je pokrenuta u julu zbog tvrdnji da je Valbuena, igrač Olimpiqua iz Lyona, bio žrtva ucjene.