Bira se predsjednik FIFA-e: Kvota na Blattera 1,50, a na Al-Hussein 2,50

blatter al hussein

U Zurichu će se danas održati izbori za predsjednika FIFA-e, a za tu poziciju bore se samo dva kandidata – aktuelni predsjednik Sepp Blatter i jordanski princ Ali Al-Hussein.

Blatter, koji lovi svoj peti uzastopni mandat, favorit je uprkos činjenici da je prije dva dana zbog korupcije uhapšeno četrnaest ljudi iz FIFA-e. Koeficijent na kladionicama da će 78-godišnji Blatter ostati u svojoj fotelji iznosi 1,50, dok je na trijumf jordanskog princa kvota 2,50.

[pull_quote_right]Predsjednik UEFA-e Michel Platini tvrdi da jordanski princ ima podršku 45 ili 46 od 53 članice UEFA-e[/pull_quote_right]

Opozicija se uoči izbora ujedinila tako što su ostali kandidati, Holanđanin Michael van Praag i legendarni Portugalac Luis Figo, povukli svoje kandidature kako bi jordanski princ dobio što više glasova.

“Ovi izbori su sve samo ne slobodni. Odbijam biti dio procesa u kojem jedan čovjek ima apsolutnu moć”, rekao je Figo.

UEFA se žestoko bori protiv Blattera, a predsjednik evropske krovne organizacije Michel Platini tvrdi da jordanski princ ima podršku 45 ili 46 od 53 članice UEFA-e.

Azijska nogometna federacija pozvala je svoje članove da podrže Blattera, a podršku aktuelnom predsjedniku pružaju i Afrikanci.

Ko će slaviti na izborima, saznat ćemo danas u popodnevnim satima.