Nenad Bjelica

Bit ćete sretni kada on zaigra za reprezentaciju BiH

bjelica

Izuzetno želi igrati za reprezentaciju BiH, to kod njega nije bilo ni upitno. Papirologija ga je spriječila da nastupa za bosansku reprezentaciju. Vjerujem da će se to u narednim mjesecima riješiti i dobit ćete kvalitetnog igrača i kvalitetnu osobu

Nenad Bjelica ima reputaciju jednog od najboljih regionalnih stručnjaka. Od dolaska u Dinamo klub bilježi dobre rezultate i u evropskim takmičenjima. Dinamo je u prošloj sezoni nakon skoro pola vijeka prezimio u Evropi, a ove sezone dobro su otvorili grupnu fazu Lige prvaka. Na Maksimiru su pomeli Atalantu, a u Engleskoj iako izgubili pružili su dostojan otpor moćnom Manchester Cityju.

Bjelica je govorio za Sportske.ba.

Bjelica uživa ogromno povjerenje u Dinamu. I dok treneri u regionu posao obavljaju po nekoliko kola, a potom pakiraju kofere, stiče se utisak kako Nenad Bjelica pripada rijetko prvilegiranoj skupini trenera, čiji naprimjer boravak u Dinamu u ovom trenutku zavisi isključivo od njegovih ambicija.

“Dinamo je prije svega veliki klub, jako dobro organizovan, na zdravim temeljima, sa dobrom omladinskom školom. Dolaze kvalitetni igrači, sudjelovanjem u Evropi ima finansije koje omogućuju da dolaze dobri igrači što nam omogućuje da budemo na visokom nivou”, rekao je Nenad Bjelica u intervjuu za portal “Sportske.ba”.

Od vašeg dolaska, sada su tu i evropski uspjesi.

“Nakon 49 godina prezimili smo u Evropu, isto ćemo pokušati sada i u Ligi prvaka. Dobro smo krenuli, imamo četiri utakmice i nadamo se da ćemo biti među prve tri ekipe. Dva puta ponoviti taj uspjeh u dvije godine bilo bi zaista sjajno”, govori Dinamov “coach”.

Uživate veliko povjerenje javnosti, novinari su izračunali i da je vrijednost cjelokupnog tima znatno porasla otkako ste vi u Dinamu.

“Radim svoj posao najbolje što znam. Imam dobre uslove, puno ljudi uključeno je u projekat. Tu sam tačka na “i”. Pokušavam svojim radom ekipu unaprijediti. Neka drugi procjenjuju kakav je Dinamo bio prije, za vrijeme i poslije Bjelice. Sve što se radi radi se da se Dinamo unaprijedi.”

Hajrović i Gojak nisu u prvom planu kako je to bilo prošle sezone. Zbog čega?

“Ne bih rekao da Hajrović i Gojak nisu u prvom planu. Pa igrali su u posljednje četiri utakmice. Gojak je za nas zabio gol za osvajanje Superkupa. Svojim golom nas je uveo u Ligu prvaka. Došlo je do malog pada forme, ali nadam se da će se svojim radom vratiti u onu formu u kojoj su bili prošle sezone”.

Još jedan je Bosanac u Dinamu. Emir Dilaver uskoro bi trebao zaigrati za reprezentaciju, hoće li biti pojačanje za BiH?

“Bit ćete jako sretni kada dobijete Emira Dilavera. Sjajan je čovjek i igrač. Izuzetno želi igrati za reprezentaciju BiH, to kod njega nije bilo ni upitno. Papirologija ga je spriječila da nastupa za bosansku reprezentaciju. Vjerujem da će se to u narednim mjesecima riješiti i dobit ćete kvalitetnog igrača i kvalitetnu osobu”.

Blizu Dinama u ljetnom prijelaznom roku bio je Eldar Ćivić, ali je umjesto u Zagrebu na kraju završio u Budimpešti.

“Htio sam Eldara dovesti u Dinamo. Bio sam zainteresovan za njega, kvalitetan je igrač. Dobio sam dobre informacije o njemu i kao čovjeku i profesionalcu. On je otišao drugim putem i želim mu sve najbolje u karijeri”.

BiH je dobro startovala sa Robertom Prosinečkim. Osvojila prvo mjesto u grupi u Ligi nacija, a ali u kvalifikacijama na ide. Može li Prosinečki “Zmajeve” odvesti na Euro?

“Robi gdje god je radio imao ja zapažene rezultate. Nadam se da je ovo samo negativan trenutak koji će brzo proći i da će BiH ako ne kroz kvalifikacije ići na Evropsko kroz Ligu nacija”, zaključio je Nenad Bjelica.

Bjelica je govorio i o Slobodi, sa kojom je Dinamo povodom 100. godišnjice tuzlanskog kluba odigrao prijateljsku utakmicu. Kako kaže, o klubu zna od djetinjstva te je čuo za probleme sa kojim se tuzlanski klub suočava.

“Sloboda je u bivšoj državi bila klub koji je BiH predstavljao na najvišem nivou. I dalje u bh. fudbalu predstavljaju važan klub. Znam da imaju finansijske probleme, ali nadam se da će se konsolidovati i da će imati rejting koji su imali prethodnih godina”, kazao je Nenad Bjelica.