Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pojačanje rome

Bivši hrvatski reprezentativac dolazi kao zamjena Edinu Džeki

dzeko – kalinic

– Baš smo se bili tako negdje čuli. Rekao sam mu: “Neka te dragi, zabijaj ovdje koliko možeš.”

Nikola Kalinić u srijedu je odradio posljednji trening s ekipom madridskog Atletica. Diego Simeone “uručio mu je avionsku kartu” i bivši hrvatski reprezentativac ide na jednogodišnju posudbu u Romu. Prema najavi iz njegova menadžerskog kruga danas leti iz Španije u Rim, klubovi su se dogovorili, posao je utanačen, sve je riješeno. Ostaju tek standardne procedure – liječnički pregled i potpis, pišu Sportske novosti.

Kalinić, nakon što su mu Colchonerosi kazali da na njega ne računaju, te nije išao na pripreme u SAD, prevrtao je po rukama nekoliko ponuda. Za njega je“grizlo” niz italijanskih klubova, a u Romi će nastaviti karijeru u ekipi visokog ranga. Nisu preuzeli obavezu otkupa, međutim, dogovorili su tu mogućnost budu li ga htjeli sljedećeg ljeta trajno vezati za sebe. Za to će, prema neslužbenim informacijama, morati platiti 7-8 miliona eura… Ugovor ga za Madriđane veže 30. juna 2021. godine.

Edin Džeko prva je špica Rome, Kalinić ulazi u svlačionicu kao njegova zamjena ili da igraju zajedno kad se trener Paulo Fonseca odluči za dva klasična napadača. Roma je pred prodajom Čeha Patrika Schicka u RB Leipzig. U prvom kolu protiv Genoe u vršku napada bio je samo Džeko, te na krilima Cengiz Ünder i Kluivert, u rasporedu 4-2-3-1. Kalinić je prihvatio status “backup” opcije jer vjeruje da će imati dovoljno šansi za igru. Sa 31. godinom nije ostao bez ambicija… A i tandem Džeko – Kalinić zanimljivo zvuči. Iako su obojica tipični “forovi”, u pojedinim fazama utakmice i protiv određenih rivala mogli bi biti ubojiti.

Kalinić i Džeko stari su prijatelji. BiH reprezentativac često je u Hrvatskoj, u ljeto 2016. godine njih dvojica i Ivan Perišić skupa su bili na godišnjem odmoru u Dubrovniku. Duže se spominjalo da bi hrvatski napadač mogao na Olimpico, ali sad je to definirano. Vjerovatno je i Džeko na to utjecao.

Roma u Hrvatskoj ulazi u fokus. Nakon što je posudbu na godinu dana dogovorio Dejan Lovren, učinio je to i Nikola Kalinić. Iako je za obojicu to korak unatrag, jer Liverpool i Atletico su veći klubovi, spašavaju karijeru. Na dosadašnjim adresama pali su u treći plan.

Kalinić i Lovren kao dugogodišnji reprezentativni kolege u dobrim su odnosima. Svaki je propustio jedno veliko takmičenje. Lovrena Ante Čačić nije vodio na Euru 2016. nakon što je odbio poslušnost na prijateljskoj utakmici u Mađarskoj, kad je ljut što ne igra prekinuo zagrijavanje. Čačić nije imao milosti, premda su kasnije koliko-toliko izgladili odnose. No, vratio se Lovren na čvrsto tlo, 2018. godine igrao finale Lige prvaka i Svjetskog prvenstva. Kalinića je Zlatko Dalić potjerao lani iz Rusije u poznatim okolnostima. Imat će o čemu razmijeniti iskustva. I dok Kalinić ne igra za reprezentaciju, Lovren joj je itekako potreban već ovog septembra.

Nakon Fiorentine i Milana, Roma je treći klub Nikole Kalinića u Italiji, ukupno šesti u inostranstvu, jer igrao za engleski Blackburn, ukrajinski Dnjipro i Atletico. Lani su ga Madriđani kupili od Milana za 14,5 miliona eura, no među Crveno-bijelima igrao je samo 1.090 minuta, te u njima zabio četiri gola. U prvenstvu Alavesu i Valladolidu, u Kupu kralja Sant Andreu i Gironi. Jednom je odbio Kinu, u igri su bile goleme cifre, u januaru 2017. godine. Tada je Džeko kazao:

– Baš smo se bili tako negdje čuli. Rekao sam mu: “Neka te dragi, zabijaj ovdje koliko možeš.”

Koliko danas može pokazat će vrlo brzo. Džeki će biti draže nego ikad, jer njegovo mjesto ionako neće doći u pitanje. Potpisao je novi trogodišnji ugovor nakon očijukanja s Interom. Sad će biti u istoj misiji.