Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši predsjednik Marseillea mora vratiti 400 miliona eura

bernard-tapie

Francuski tajkun i bivši predsjednik Olympique Marseillea Bernard Tapie (72) mora vratiti 400 miliona eura nakon što je izgubio sudski spor u kojem je od francuske države tražio odštetu od milijardu eura.

U posljednjem poglavlju sudskog spora koji traje više od 20 godina pariški Žalbeni sud je presudio kako Tapie nije bio prevaren kada je 1993. godine prodavao dionice Adidasa, pa prema tome nema pravo na financijsku naknadu.

Tapie je tražio milijardu eura od države tvrdivši kako ga je tada državna banka Credit Lyonnais prevarila namjerno smanjivši cijenu dionica Adidasa. Međutim umjesto odštete sud je presudio kako Tapie i njegova supruga moraju vratiti 400 milijuna eura koliko su dobili presudom iz 2008. godine.

Zanimljivo, zbog posredovanja u sporu između Tapiea i Credit Lyonnaisa optužena je šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde. Nakon istrage koja je trajala više od 20 mjeseci Lagarde, koja je tada bila francuska ministrica financija, je ipak oslobođena svih sumnji.

Odvjetnik bivšeg predsjednika OM-a Emmanuel Gaillard najavio je nastavak pravne bitke poručivši kako je ova presuda ‘poricanje pravde’. S druge strane francuski ministar financija Michel Sapin pozdravio je presudu.

Tapie je kupio Adidas 1989. godine za 1,6 milijardi franaka, a prodao ga 1992. godine za 2,085 milijardi franaka skupini investitora među kojima je bila i banka Credit Lyonnais. Međutim, gotovo isti dan Adidas je preprodan drugom investitoru za 3,5 milijardi franaka. To je ta razlika od milijarde koju je Tapie nastojao povratiti.

Bernard Tapie je bivši vlasnika nogometnog kluba Olimpique iz Marseillesa koji je 90-ih godina prošlog stoljeća bio umiješan u veliki međunarodni skandal namještanja utakmica, potkupljivanje svjedoka i utaju poreza, zbog čega je u Francuskoj i pravomoćno osuđen na zatvorsku kaznu.