Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jorge Valdano

Bivši trener Reala ne želi Contea: Imam bolje rješenje

valdano perez

Nekadašnji igrač i trener Reala Jorge Valdano smatra da Antonio Conte nije najbolje rješenje za nasljednika Julena Lopeteguija i da bi on prije voio da na klupi madridskog kluba vidi aktuelnog selektora belgijske reprezentacije Roberta Martineza.

Poslije poraza od Barcelone 5:1, Real je u velikoj krizi i veoma je izvjesno da će završiti saradnju sa trenerom Julenom Lopeteguijem.

Već više od nedelju dana se spekuliše da se Lopeteguiju sprema smjena na “Bernabeu” i da će trener madridskog velikana postati bivši trener Juventusa i Chelseaja Antonio Conte.

“Po meni je bolja ideja da to bude Roberto Martinez, on je trener koji može da vrati ovaj tim i koji može bolje od Contea da se privikne. Conte ima prestiž jer je osvajao titule u više zemalja, ali Roberto će se bolje privići, a to nije lako jer Real nema specijalca za postizanje golova”, kaže Jorge Valdano koji je radio u Realu kao sportski direktor od 2000. do 2004. godine.

On poručuje da savršeno zna kako je raditi u kriznom periodu.

“Ako išta znam to je da ubijedim predsjednika kako da zaposli trenera. U krizi i promjeni trenera, predsjednik želi nekoga ko će ga lagati, ko će mu govoriti da ne brine i koji će riješiti situaciju i pobjeđivati. Predsjednik pod pritiskom daje povjerenje treneru koji laže jer zapravo niko ne može da vjeruje da će izvesti tim iz krize”, poručuje Valdano.

Argentinca iznenađuje što iz Reala uopšte nema nikakvih zvaničnih vijesti i da se o smjeni Lopeteguija samo spekuliše preko medija. Valdano je takođe oštro kritikovao Garetha Balea i Isca poslije katastrofe u Barceloni.

“Bale i dalje gledamo na osnovu novca koji je plaćen za njega, ali to je fantazija. U posljednjih pet godina Real ne dobija ono što je platio, svake godine on može da da gol sezone i onda mu mi zbog toga aplaudiramo. On je protiv Barce imao zadatak da prati Albu. Za sedam minuta je njegova koncentracija bila gotova i Jordi Alba je bio sam. U početku on poštuje ono što je trener zamislio, ali kada priroda izađe na vidjelo kao kod Balea onda on misli da ima autoritet da radi šta hoće i to ponekad ide protiv tima”, kaže Valdano.

“Ni Isco nije bio dobar. Počeo je na lijevoj strani a završio je gdje je htio. Igra dobro fudbal ali neće moći da igra nigdje ako ne sluša šta mu trener kaže”.