Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tomislav Ivković

Bivši trener Želje o legendarnom selektoru BiH: “Nikad mu to neću oprostiti”

Tomislav Ivkovic
Foto: Screenshot

Bivši trener Plavih opisao je anegdote i svađe koje je imao sa Blaževićem uz poruku da mu nikada neće oprostiti što je morao otići iz Dinama, te da mu je to bio najtužniji dan u životu

Nekadašnji trener Željezničara Tomislav Ivković nedavno je gostovao u emisiji ‘Nedjeljom u 2‘ na HRT-u.

Ivković se tokom razgovora osvrnuo na mnoge detalje iz svoje kako igračke tako i trenerske karijere, a najveću pažnju privukao je riječima o ‘treneru svih trenera‘ Miroslavu Ćiri Blaževiću, prenosi Oslobođenje.

Naime, Ivković je priznao da se nikada nije slagao sa Blaževićem i da je zbog toga morao uraditi najtežu stvar u karijeri, a to je odlazak iz Dinama.

-S trenerima nisam imao probleme do dolaska Ćire Blaževića jer jednostavno tako se potrefilo. Nismo kliknuli od prvog trenutka. Prije nego što ćemo Cico i ja izaći iz vojske, on je govorio da jedva čeka da se Cico i ja vratimo, da će nam **** majku. Pa reko’ dobro, nema problema, jel’. Ali onda je išlo sve u tom smjeru. Bio je čovjek koji je želio biti apsolutista, znači, u Dinamu je bio on, po meni, iznad kluba, tako se postavio i uspio tako se postaviti, jer je donio taj, za neke ljude koji su živjeli u nekim drugim situacijama, taj šarm, tu šatrologiju njegovu koja dotad nije bila prisutna u hodnicima Dinama, započeo je Ivković i nastavio:

-Igrače je pridobio na njemu samo svojstven način, njegovom pričom, njegovom motivacijom jer je tu bio majstor. I moramo priznati da u to vrijeme kad je došao, pokazao je da je i trenerski zaista dobar i da ima kvalitet. No, kad prođe neko vrijeme i kad, isto kao neki igrači, misliš da si najbolji, najpametniji, najljepši, onda u tom trenutku počinje pad. Onda odlaziš u smjeru da želiš sebe istaknuti, da počneš dolaziti u konflikte, a onda se to odrazi i na rezultate, priča bivši trener Željezničara.

Potom je opisao i neke od sukoba sa Blaževićem.

-On je vidio da sam ja jak karakter. Ja sam dečko odrastao u kvartu gdje su bili frajeri. I ako sam igdje naučio i prošao uličnu školu, prošao sam je tamo. Ja bih mogao knjigu napisati što se tiče odnosa sa Ćirom, ali evo jedna situacija. Moj prvi dolazak u svlačionicu poslije vojske, ili može biti da nisam odslužio do kraja, ali sam nekoliko dana ranije došao. On ima običaj da uđe u svlačionicu, priča sa igračima i sad, ja ga gledam, ja sam uvijek volio gledati trenera u oči, baš kao što volim da igrači mene gledaju u oči. I sad, u jednom momentu, ‘kako me to gledaš‘, on me pita, ja ga pogledam i počnem se smijati, kažem ‘jel’ ja?‘. On: ‘Da, ti‘. Rekoh: ‘Ne znam kako vas treba gledati?‘ Onda on kaže: ‘Napolje svi, ne može to tako‘ i on na takvim situacijama gradi autoritet. I ja, budala, pozitivna ili negativna, kako ko misli, ja mu dođem i kažem mu nasamo, ovako u prolazu, na šatrovačkom: ‘Nemojte meni na galama‘. Ja sam, rekoh, navikao na to, ja se ne bojim i prema tome možemo normalno komunicirati, ako vam nešto smeta, okej, ali to kod mene neće proći. I jednostavno od tog momenta nikad nismo kliknuli. To je bilo uvijek toplo-hladno, rekao je Ivković.

Bivši trener Plavih opisao je još anegdota i svađa koje je imao sa Blaževićem uz poruku da mu nikada neće oprostiti što je morao otići iz Dinama te da mu je to bio najtužniji dan u životu.

Cjelokupno izlaganje Ivkovića o Blaževiću možete pogledati u videoprilogu.