Fudbal

Tino Sven Sušić

Bivši Zmaj nakon sunovrata u karijeri otvorio dušu: Sve sam ja kriv!

31/03/2019

Bio sam mlad, previše sam poletio i jako sam brzo tresnuo na zemlju

U intervju za Index.hr bivši bh. reprezentativac BiH Tino Sven Sušić, govorio je o svojoj karijeri, o tome kako je od igrača koji je igrao na Mundijalu u Brazilu, ya četiri godine stigao do 11. kluba u holandskoj ligi.

Bili ste najbolji igrač HNL-a, za reprezentaciju BiH igrali ste na SP-u u Brazilu 2014. Nakon odlaska iz Hajduka niste se snašli ni u Genku, ni u Maccabiju, ni u Antwerpenu. Vjerujem da niste očekivali da ćete u 27. godini života igrati za 11. klub holandske lige.

“Naravno da nisam očekivao ovakav rasplet. Vjerovao sam da mogu puno više, ali niko mi nije kriv. Sve je moja greška. U Genku sam sjajno počeo, a onda sam umislio da sam bolji nego što sam bio. Bio sam mlad, previše sam poletio i jako sam brzo tresnuo na zemlju. Nisam se ponašao kao pravi profesionalac, nisam odlazio na počinak na vrijeme, imao sam previše kilograma… Bio sam fokusiran na sve osim na nogomet, a takav način života brzo dođe na naplatu. Da bi neko uspio u nogometu, nogomet mu mora biti sve. Meni tada nije bio i ponavljam, jedini sam krivac za to što mi karijera nije bila onakva kakva je trebala biti. Međutim, nije još sve kasno. Imam 27 godina, još sam dovoljno mlad, a sazrio sam i promijenio sam se. Ne žalim za bilo čime. Sve u životu se događa s nekim razlogom. Opet igram dobro, odlično se osjećam i vjerujem da ću odličnim nastupima izboriti poziv nekog jakog evropskog kluba. Mene je bilo u Hajduku dobro krenulo, baš kao u snu, ali na kraju sudbina nije htjela da idem lakšim putem. Ovo mi je posljednji voz da se dokažem i pokušam napraviti nešto veliko u karijeri. Nisam od toga odustao, imam svoje snove i radit ću na njima.”

Vaš nesuđeni transfer u Inter velika je misterija. Navodno je sve bilo riješeno, čekao se samo potpis, a onda je sve propalo. Umjesto vas u Milano je otišao Marcelo Brozović. Šta se tačno dogodilo?

“Nemam pojma. Prošlo je nekoliko godina, a meni i dalje neke stvari nisu najjasnije. Sve je bilo skoro riješeno. Trebao sam otputovati u Milano, riješiti neke detalje i potpisati, no onda je iznenada cijeli posao propao. Umjesto mene došao je Marcelo Brozović iz Dinama, a svi znamo ko je Zdravko Mamić i koliko je jak u svijetu nogometa. Dinamo je preko Kovačića imao jači ulaz u Inter od Hajduka i očito su presudile te dobre veze. Nema veze, život ide dalje. Budem li pravi, bit će u budućnosti poziva nekih drugih Intera.”

Ne smatrate li da je malo neobično što je Inter odustao od igrača kojeg je praktički već bio doveo samo zato što je Zdravko Mamić imao jače veze nego ljudi iz Hajduka? Teško mi je povjerovati da klub koji je bio nekoliko puta prvak Evrope preko noći mijenja svoje planove i viziju zbog nekog kao što je Zdravko Mamić. Tako nešto mi zvuči malo neozbiljno. Vama?

“Ne znam što da vam kažem. Da, sve je skupa čudno, ali Inter je stvarno mislio ozbiljno. Na nekim presicama je tadašnji trener Intera Mancini pričao o meni, često me je spominjao, a šta se točno dogodilo, očito nikad neću saznati.”

Za reprezentaciju BiH igrali ste na SP-u u Brazilu 2014. kad je selektor bio vaš amidža Safet Sušić. Nadate li se pozivu Roberta Prosinečkog?

“Naravno. Igrati za reprezentaciju je posebna čast. Nema ljepše stvari nego kad igraš za svoju državu. Međutim, moram biti pošten. Trenutno mi je prvi i najvažniji cilj igrati dobro u klubu. Vratiti se u formu, izboriti transfer u neki jači klub. Tek tada možemo pričati o reprezentaciji.”

Komentari

Autor: Saša Čobanov / Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.