Blatter i Platini stekli pravo da se žale na osmogodišnju suspenziju

Blatter Platini

Sepp Blatter, predsjednik Svjetske fudbalske federacije (FIFA), i Michel Platini, predsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA), stekli su pravo da se žale na odluku Etičkog komiteta FIFA-e da ih suspenduje na osam godina.

Iz FIFA-e su saopštili da su obojicu u pismenoj formi obavijestili o svojoj odluci i obrazložili je, tako da sada imaju pravo da se žale Komisiji za žalbe FIFA. Očekuje se da će i Blatter i Platini to pravi iskoristiti već u ponedjeljak.

“Etička komisija je obavila svoj dio posla i obrazložila svoju odluku, čime je dala osnovu gospodi Blatteru i Platiniju da mogu pokrenuti svoje odgovarajuće odluke. Njih dvojica su prethodno bili obaviješteni o odluci, ali su tek nakon našeg pismenog obrazloženja stekli pravo da upotrebe žalbu Komisiji za žalbe FIFA-e”, navodi se u saopštenju svjetske kuće fudbala.

Blatter i Platini u dobili osmogodišnju suspenziju zbog sporne uplate od dva miliona švajcarskih franaka. Tu uplatu na Platinijev račun odobrio je Blatter 2011. godine, a obojica su se branili navodima da je to dio njihovog džentlmenskog dogovora. Prema riječima optuženih Platini je dobio novac za obavljanje posla Blatterovog savjetnika u periodu od 1999. do 2002. godine.

Ukoliko im žalba FIFA-inom nadležnom organu ne urodi plodom Blatter i Platini moći će se žaliti Arbitražnom sudu za sport.