Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Blatter i Platini suspendovani na osam godina

platini i blatter12

Sepp Blatter i Michel Platini, prvi ljudi FIFA i UEFA, suspendovani su na osam godina, objavila je FIFA.

Tu odluku donijela je Etička komisija FIFA sa Hans-Joachim Eckert na čelu, kazne stupaju na snagu odmah, a Blatter i Platini neće moći da se bave nikakvim aktivnostima u vezi s fudbalom – ni sportskim ni administrativnim.

Blatter i Platini suspendovani su zbog “nelojalne isplate” od dva miliona dolara koliko je 79-godišnji Švicarac 2011. godine platio bivšem francuskom reprezentativcu za konsultantske poslove obavljane od 1998. do 2002. godine.

“Ni u svojoj pisanoj izjavi, niti u ličnom saslušanju, Blatter nije uspio da pokaže pravni osnov za isplatu tog novca, a njegov argument o usmenom dogovoru nije dovoljno uvjerljiv i odbijen je“, navodi se između ostalog u saopštenju Etičke komisije.

Dalje se navodi da dokazi nisu bili dovoljni kako bi se Blatter i Platini kaznili na osnovu člana 21 Etičkog koda FIFA (mito i korupcija), ali jesu bili dovoljni da se podvedu pod član 20 – “nuđenje i prihvatanje poklona i drugih benefita“.

Osim toga, Blatter je zbog sukoba interesa prekršio još nekoliko članova, a moraće da plati i 50.000 švicarskih franaka.

Oni imaju pravo na žalbu, ali sva je prilika da se Platini neće kandidovati za novog predsjednika FIFA-e, kao i da će se Blatterova 40-godišnja karijera u FIFA završiti na sramotan način.

Dogovor vrijedan dva miliona između Platinija i Blattera otkriven je u sklopu istrage švicarskog državnog tužioca o korupciji pri dodjeli domaćinstava za svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine.