Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve spremno za El Clasico

“Blindirani kavez”: Ovako izgleda stadion pred utakmicu Barcelone i Reala (VIDEO)

messi-ramos

Španija ne pamti ovakav ambijent uoči El Clasica

Dok fudbalski fanatici u Španiji odbrojavaju sate do početka najvećeg derbija, policija u Kataloniji ozbiljno pristupa organizaciji utakmice koja će biti visokorizična. Bolje reći – Španija ne pamti ovakav ambijent uoči meča Barcelona – Real Madrid.

Umjesto 26. oktobra, kada je bio planiran, meč 10. kola Primere biće odigran večeras i obezbjeđivaće ga više od 3.000 uniformisanih organa reda (policija, specijalci i redari), uz još preko 2.000 policajaca u civilu koji će tokom dana da špartaju gradom, kako derbi ponovo ne bi postao politički instrument, a sve eskaliralo u nove sukobe.

Podsjetimo, El Klasiko je bio žrtva nemira uzrokovanih spornim odlukama španskih vlasti koje su rezultat višegodišnje, čak decenijske robije političkim vođama katalonskog pokreta Cunami za samoopredjeljenje, tačnije otcjepljenje.

Dvomjesečno odlaganje zbog demonstracija u Kataloniji nije ugasilo sportsku vatru koja se ponovo raspirila nekoliko dana pred veliki susret.

Nemoguće je ne konstatovati ono što se od jutros događa oko Nou Campa. Policijska gotovost podignuta je na maksimum. Specijalci su svuda okolo, podižu zaštititne ograde, kontrolišu svaki šaht u blizini stadiona, zatvaraju određene ulice, u određenim intervalima uvode pse koji njuškaju po tribinama “Nou Campa”.

Jednostavno, ništa se ne prepušta slučaju. Upravo iz tog razloga mediji uveravaju da ništa neće moći ponovo da odloži susret Barce i Reala.

Obje ekspedicije, inače, već su stigle u hotel Sofija, nedaleko od stadiona. Čak osam sati prije početka utakmice. Odatle će u isto vrijeme krenuti ka “Nou Campu” kada dođe vrijeme, iz sigurnosnih razloga. Ne treba ni pominjati da hotel i stadion trenutno više liče na ogroman blindirani kavez.