Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BHT Premijer liga

Borac u nadoknadi do preokreta u Zenici, Velež šokirao Bijeljinu

celik-borac

Odigrane su dvije utakmice BHT Premijer lige

Čelik je u 18. kolu BHT Premijer lige poražen na Bilinom polju od banjalučkog Borca rezultatom 1:2 (1:0).

Gosti su dominirali u prvom poluvremenu, ali je Čelik na odmor otišao s vodstvom od 1:0, koje su gosti pred kraj drugog poluvremena anulirali i preokrenuli rezultat te niz bez poraza produžili na osam utakmica, od kojih su šest pobijedili a dva su puta igrali neriješeno.

Borac je prvi i zaprijetio, već u 4. minuti preko Ivana Crnova, ali je njegov šut sa oko 15-ak metara završio pored gola. Crnov je u 11. minuti, poslije asistencije Almedina Ziljkića, izbio sam na oko sedam metara ispred domaćeg golmana Bojana Pavlovića, koji je odbranio njegov šut.

Domaći trener Slaviša Božičić već u 30. minuti zamijenio je povrijeđenog veznjaka Marka Perišića, umjesto kojeg je ušao Selim Žuna. Borac je zaprijetio ponovo u 36. minuti, ali Stojan Vranješ na oko 10 metara od gola nije najbolje zahvatio ubačenu loptu pa je i njegov šut završio pored lijeve stative.

Spoljni dio mreže pogodio je u 40. minuti sa oko 25 metara Đorđe Ćosić, a domaći stoper Vedran Vrhovac uspio je u 43. minuti na vrhu peterca izbiti glavom loptu ispred Vladana Danilovića te je skrenuti u korner.

Čelik je praktično svoju prvu priliku krunisao i golom za vodstvo od 1:0. Strijelac je, nakon ubačaja Fenana Salčinovića i na asistenciju Aidina Mahmutovića, bio Anel Dedić u 44. minuti.

Čelik je u drugom poluvremenu uspostavio ravnotežu, a već u 46. minuti mogli su povisiti vodstvo i na 2:0. Vladimir Grahovac je u gostujućem 16-ercu, na oko 10 metara iskosa sa desne strane uzeo loptu Ćosiću, te šutirao sa oko pet metara, ali je golman Borca Mladen Lučić odbranio njegov šut skrenuvši loptu u korner.

Lučić je i u 66. minuti u korner skrenuo šut Salčinovića, nakon kojeg je Stipe Brekalo bio postigao gol, koji je poništen. Glavni sudija Vladimir Bjelica, naime, smatrao je da je nakon izvedenog kornera lopta u zraku bila prešla gol crtu.

Gosti su poravnali u 84. minuti na 1:1, a strijelac je bio rezervista Demir Jakupović, da bi konačan rezultat ove utakmice 1:2, nakon kornera u 3. minuti sudijskog dodatka, postavio drugi rezervista u gostujućem timu, Srđan Vujaklija.

U inače korektnom susretu, na isteku prve minute u zračnom duelu sudarili su se glavama kapiten domaćih Salčinović i gostujući igrač Nemanja Janičić, nakon čega je Salčinović zadobio rasjekotinu na glavi pa je u nastavku igrao s povezom na glavi.

Dosta ujednačena utakmica se igrala u Bijeljini. Domaći su blagom inicijativom otvorili susret, ali iz toga nisu uspjeli ništa napraviti. Nakon toga je Velež stvorio nekoliko prilika, ali također bez pretjeranog uspjeha.

Velež je dosta stabilno izgledao na terenu, te je nakon odličnog šuta Vehabovića u 40. minuti stigao do prednosti.

Radnik je u nastavku utakmice pokušao doći do poravnanja, ali nisu uspjeli stvoriti pravu priliku za gol, te je meč završen pobjedom gostiju iz Mostara. Treba podsjetiti da je Velež u 82. minuti ostao sa igračem manje, jer je Osmić dobio drugi žuti karton

Velež je nakon ove pobjede učvrstio osmu poziciju na tabeli, te ima 22 osvojena boda.

Radnik je pao na petu poziciju sa osvojenih 29 bodova.