Fudbal

Premijer Velike Britanije

Boris Johnson protiv učešća engleskih klubova u Superligi

20/04/2021

Formiranje Superlige naišlo je na veliki broj kritika u fudbalskom svijetu

Premijer Velike Britanije Boris Johnson sastat će se danas s čelnicima engleskog Fudbalskog saveza (FA) i Premier lige s kojima će razgovarati o novoformiranoj evropskoj Superligi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Johnson je novu ligu, koju je osnovalo 12 evropskih fudbalskih klubova među kojima i šest engleskih, nazvao smiješnom.

Dvanaest evropskih fudbalskih klubova postiglo je dogovor o pokretanju novog takmičenja, Super lige, uprkos protivljenju Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

U zajedničkom saopštenju navodi se da će Super ligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

Formiranje Superlige naišlo je na veliki broj kritika u fudbalskom svijetu. Krovna kuća evropskog fudbala najavila je sankcije protiv klubova i igrača koji budu igrali u pomenutom zatvorenom takmičenju.

Predsjednik Superlige i prvi čovjek madridskog Reala Florentino Perez izjavio je da je odluka donesena kako bi se “spasio fudbal u ovom kritičnom trenutku”.

“Mladi više nisu zainteresovani za igru. Publika se smanjuje i prava se smanjuju, stoga se trebalo nešto poduzeti. Svi smo uništeni. Televizija se mora promijeniti kako bismo se mogli prilagoditi”, izjavio je Perez gostujući na španskoj televiziji, prenosi BBC.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.