Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer Velike Britanije

Boris Johnson protiv učešća engleskih klubova u Superligi

Formiranje Superlige naišlo je na veliki broj kritika u fudbalskom svijetu

Premijer Velike Britanije Boris Johnson sastat će se danas s čelnicima engleskog Fudbalskog saveza (FA) i Premier lige s kojima će razgovarati o novoformiranoj evropskoj Superligi, prenosi Anadolu Agency (AA).

Johnson je novu ligu, koju je osnovalo 12 evropskih fudbalskih klubova među kojima i šest engleskih, nazvao smiješnom.

Dvanaest evropskih fudbalskih klubova postiglo je dogovor o pokretanju novog takmičenja, Super lige, uprkos protivljenju Evropske fudbalske asocijacije (UEFA).

U zajedničkom saopštenju navodi se da će Super ligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham.

Formiranje Superlige naišlo je na veliki broj kritika u fudbalskom svijetu. Krovna kuća evropskog fudbala najavila je sankcije protiv klubova i igrača koji budu igrali u pomenutom zatvorenom takmičenju.

Predsjednik Superlige i prvi čovjek madridskog Reala Florentino Perez izjavio je da je odluka donesena kako bi se “spasio fudbal u ovom kritičnom trenutku”.

“Mladi više nisu zainteresovani za igru. Publika se smanjuje i prava se smanjuju, stoga se trebalo nešto poduzeti. Svi smo uništeni. Televizija se mora promijeniti kako bismo se mogli prilagoditi”, izjavio je Perez gostujući na španskoj televiziji, prenosi BBC.