Borussija nanijela prvi poraz Bayernu

aubameyang

Fudbaleri Borussije Dortmund savladali su ekipu Bayerna minimalnim rezultatom u derbiju 11. kola njemačke Bundeslige.

Pobjedu ekipi Thomasa Tuchela donio je Pierre-Emerick Aubameyang u 11. minutu meča.

Borussija je ekipi iz Minhena nanijela prvi poraz u sezoni i tako se popela na treće mjesto na tabeli sa 21 bodom koliko ima i četvrtoplasirani Koln.

Bayern se nalazi na drugom mjestu sa 24 boda, tri manje od vodećeg Leipziga.

Prvi put od aprila 2014. Borussija je uspjela da savlada ekipu Bayerna u Bundesligi, a od aprila 2012. nije imala pobjedu na svom terenu u domaćem takmičenju.

Aubameyang je doveo Borussiju u vodstvo u 11. minutu. Nakon nekoliko brzih dodavanja oko i u kaznenog prostora Gotze je sa desne strane loptu proturio kroz noge Hummelsu, a Gabonac je bio precizan.

U 38. minutu Bayern je imao prvu ozbiljnu priliku, Lahm je ubacio loptu sa desne strane, a Thiago nije uspio „makazicama“ lijepo da zahvati loptu. Gosti iz Minhena su pojačali tempo u finišu prvog dijela igre.

Umalo je Sokrates mogao da bude tragičar kada je pokušao da izbije loptu, a ona je stigla do Kimmich, odbila se od mladog fudbalera i zamalo savladala golmana domaćih. Potom je pokušao Hummels, ali je Burki bio siguran.

Borussija je bolje počela drugo poluvrijeme, Aubameyang je pravio dosta problema izabranicima Carla Ancelottija.

Na drugoj strani Bayern je imao odogovor preko Lewandowskog. Bavarcima je u 56. minutu poništen pogodak, Ribery je petom zatresao mrežu, ali je bio u ofsajdu, nakon dodavanja Lahma.

Bayern je kontrolisao igru sredinom drugog poluvremena, a u 61. minutu domaće navijače umalo je šokirao Alonso kada je pogodio prečku sa oko 20 metara.

Nešto kasnije Aubameyang je nakon greške Alonsa bio u kontri, izašao pred Neuera, sustigao ga je Hummels, a fudbaler Borussije slabo je šutirao direktno u njemačkog golmana.