Dennis Salanović

Bosanac šokirao Grke i ostavio Zmajeve u utrci za Evropsko prvenstvo (VIDEO)

salanovic

Igrao je i protiv BiH prije nekoliko dana u Zenici

U grupi J kvalifikacija za Euro 2020. Gol za domaćine postigao je Giorgos Masouras u 33. minuti, a za konačnih i senzacionalnih 1:1 na Olimpijskom stadionu u Atini pet minuta prije kraja poentirao je Dennis Salanović.

Sve je dogovorio da zaigra za domovinu svojih roditelja

Dijete roditelja koji su iz BiH otišli u Lihtenštajn prije pet godina sve je dogovorilo da igra za reprezentaciju države iz koje su mu otac i majka i u kojoj mu živi kompletna rodbina. Ali Salanović se u posljednji tren predomislio i odabrao Lihtenštajn, 182. od 211 reprezentacija pod FIFA-om.

U BiH ga je čekala velika borba, a u 182. reprezentaciji svijeta je najveća zvijezda

Kako je priznao, nije vjerovao da će se uspjeti izboriti za mjesto u ekipi s Džekom i Pjanićem, a u Lihtenštajnu je ipak “trećina reprezentacije”. Transfermarkt naime cijelu reprezentaciju te državice cijeni na 2,35 milijuna eura, od čega Salanovića na 750 hiljada eura. Krilo koje je bilo u omladinskoj školi Atletico Madrida danas igra za švicarski Thun i najveća je zvijezda nacionalne momčadi mikro-države s 32 hiljade stanovnika.

Salanović je u Atinu došao tri dana nakon što je u svojoj Bosni primio pet komada

Tako je prije tri dana u Zenici igrao za njenu reprezentaciju, a protiv svoje BiH i izgubio 0:5 u kvalifikacijama za EP. Odmah nakon toga Lihtenštajn je sa skorom od pet poraza u isto toliko utakmica te gol-razlikom 0:18 gostovao kod Grčke. Koja je, koliko god bila loša posljednjih godina, ipak dogurala do play-offa za odlazak na posljednje veliko takmičenje, SP prošle godine. S druge strane, Lihtenštajn je grupu kvalifikacija za taj SP okončao porazima u svih deset utakmica i gol-razlikom 1:39.

Očekivali su novu porciju, ali su umjesto toga izazvali senzaciju

Zato se u Grčkoj, uprkos svim njenim problemima, očekivala lagana i uvjerljiva pobjeda domaćina. Umjesto toga, dogodila se najveća senzacija kvalifikacija za Euro 2020.

Bod u Atini uzela je reprezentacija koja je posljednji gol u kvalifikacijama za Euro postigla u junu 2015. Lihtenštajn je do senzacionalnog Salanovićevog gola i boda u Grčkoj izgubio svih devet posljednjih kvalifikacijskih utakmica za Euro uz ukupnu gol-razliku 0:32.

Podvig za historiju

Ovo je i jedan od najvećih uspjeha u historiji fudbala u Lihtenštajnu. Uz remi s Republikom Irskom u kvalifikacijama za EP 1996. i također neodlučeni rezultat s Portugalom u kvalifikacijama za SP 2006. Ali u ovom desetljeću jedini podvig Lihtenštajna usporediv s aktualnim bila je pobjeda 2:0 nad Litvom u kvalifikacijama za Euro 2012.