Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Buffon: Mogu mirno umrijeti, jer sam osvojio Svjetsko prvenstvo

buffon-pret-a-stopper-zlatan

Gianluigi Buffon, slavni golman Juventusa i fudbalske reprezentacije Italije, kazao je da može “mirno umrijeti“, jer je osvajanjem Svjetskog prvenstva, ostvario svoje najveći san iz dječačkih dana, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ispunio sam najveći san koji možeš imati kao dijete, ali i kao fudbaler. Kada sam bio mali gledamo sam albume sa sličicama i sanjao o tome da igram u Seriji A, da igram za reprezentaciju, ali sanjarenje o osvajanju Svjetskog prvenstva izgledalo je kao previše. Spavao sam prije finala Lige šampiona, ali prije finala Svjetskog prvenstva nisam ni minutu“, kazao je Buffon za italijanske medije, te dodao:

“Osvajanje Svjetskog prvenstva vrijedi kao karta za život, predstavlja jedinstveno životno obilježje, to znači da možete mirno umrijeti.“

Buffon je u dosadašnjoj karijeri nastupio čak pet puta na Svjetskom prvenstvu, a nada se da će u Rusiji 2018. godine zaigrati po šesti. Ipak, Italiji je ostalajoš jedna prepreka, a to je baraž evropskih kvalifikacija.

“Još uvijek moramo zaslužiti to, ali nadam se da možemo stići do Rusije. Kada predstavljate Italiju ne možete sanjati o pobjedi, san mora biti tamo. Nikada nisam počeo niti jedno takmičenje, a da nisam mislio da ga mogu osvojiti. Kao sportista ne bi smjeli da ubijate snove ili ambicije. San je tamo, tada naravno postoje šanse da pobijedite, ovisno o timu koji imate“, zaključio je sjajni italijanski čuvar mreže.

Iako mu je 39 godina, Buffon sjajno brani i ove sezone. Profesionalnu karijeru je počeo u Parmi daleke 1995. godine, a u Juventus je prešao 2001. Od tada je na golu “stare dame“ stajao u 630 takmičarskih utakmica. U dresu Italije nastupio je čak 173 puta.