Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Buffon protiv Intera želi bliže novom rekordu

buffon_borussia

Sjajni italijanski golman Gianluigi Buffon (38) ima šansu da obori rekord Serije A po broju minuta bez primljenog gola. Ukoliko ostane nesavladan u nedjelju protiv Intera doći će korak bliže rekordu od kojeg ga u ovom trenutku dijele 184 minute.Rekord drži Sebastiano Rossi, nekadašnji golman Milana koji je tokom sezone 1993/94 svoju mrežu uspio držati netaknutom u Seriji A čak 929 minuta. Slijedi ga legendarni Dino Zoff koji je mrežu Juventusa čuvao mirnom 903 minute. Ukolio Buffon ne primi gol protiv velikog rivala Intera doći će na treće mjesto vječne liste sa 835 minuta.

Buffon već sedam prvenstvenih utakmica nije primio gol, a zanimljivo u 2016. godini samo je jednom vadio loptu iz mreže u Seriji A. Savladao ga je Antonio Cassano, napadač Sampdorije 10. januara u porazu svog tima rezultatom 1:2.

Buffon na golu “stare dame” iz Torina stoji od 2001. godine. Prethodno je branio za Parmu. Tokom blistave karijere po mnogim stvarima je postao specifičan. Riječ je o jednom od svega tri igrača koji su nastupili na pet svjetskih prvenstava. Osim njega to su uspjeli Meksikanac Antonio Carbajal i Nijemac Lothar Matthaus. Buffon je sa 154 utakmice rekorder po broju nastupa za nacionalni tim Italije. Čak deset puta je proglašen za najboljeg golmana Serije A.