Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izbori 17. avgusta

Casillas odustao od kandidature za čelnika Španskog fudbalskog saveza

iker-casillas

Casillas (39) je iznenadio mnoge kada je u februaru i zvanično potvrdio kandidaturu za predsjednika RFEF-a, ali je ipak odustao od utrke za prvog čovjeka španskog fudbala

Iker Casillas, legendarni golman Real Madrida, odustao je od kandidature za predsjednika Španskog fudbalskog saveza (RFEF) na izborima najavljenima za ovu godinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Casillas (39) je iznenadio mnoge kada je u februaru i zvanično potvrdio kandidaturu za predsjednika RFEF-a, ali je ipak odustao od utrke za prvog čovjeka španskog fudbala.

“Želio bih vas obavijestiti da sam odlučio odustati od kandidature na izborima u Savezu. Glavni motiv pri toj odluci je izuzetna društvena, ekonomska i zdravstvena situacija u kojoj se zemlja nalazi, a ona je gurnula izbore u drugi plan. Mislim da nije vrijeme za podjele, već je zajedništvo ono što treba fudbalu i našem društvu. U sportskoj sferi i fudbalu kojim rukovodi Savez trebamo se fokusirati na pomoć igračima, klubovima i takmičenjima. Izbori bi nas samo izmorili i fokusirali na napore koji sada nisu toliko bitni”, objavio je nekadašnji golman Reala i selekcije Španije.

Istakao je također kako vjeruje da je sadašnji izborni proces nedovoljno pošten i transparentan te kako se želi ponuditi na raspolaganje i promijeniti ga nabolje.

Izbori za predsjednika Španskog fudbalskog saveza trebali bi biti održani 17. augusta, a jedini preostali kandidat je Luis Rubiales, aktuelni predsjednik, koji bi mogao dobiti novi mandat.

Casillas je proveo 16 sezona na golu Reala, prije odlaska u Porto 2015. godine. Za slavni madridski klub nastupio je u 725 takmičarskih utakmica i, između ostalog, osvojio tri Lige šampiona i pet titula u Španiji. Za nacionalni tim, s kojim je bio evropski šampion 2008. i 2012. i svjetski 2010. godine, branio je čak 167 puta.