Fudbal

"CIES"

Čelik u top 10 klubova na svijetu koji su promjenili najviše trenera

26/05/2020

Na tablici dominiraju južnoamerički klubovi, a prvak je bolivijski prvak Club Real Potosi koji je u tom periodu promijenio čak 20 trenera

Bh. nogometni klubovi vrlo često mijenjaju trenere, čime pokazuju nedostatak bilo kakve sportske vizije. Pritom se često kaže kako takav tretman prema stručnom osoblju u nogometu ne postoji nigdje drugo na svijetu, ali nismo jedini izgleda.

Nogometni institut CIES objavio je listu deset klubova koji su promijenili najviše trenera od 2015. do kraja 2019. godine. Uslov je bio da je svaki trener vodio barem tri prvenstvene utakmice u tom periodu.

Na tablici dominiraju južnoamerički klubovi, a prvak je bolivijski prvak Club Real Potosi koji je u tom periodu promijenio čak 20 trenera, a slijede ga još dva južnoamerička kluba. Na petom mjestu se nalazi tuniški Kairouanaise, a na tablici se nalaze i dva evropska kluba. Ne iznenađuje podatak da oba dolaze s Balkana.

Čelik iz Zenice je tako u periodu u kojem se borio protiv bankrota i ispadanja promijenio čak 14 trenera, dok je OFK Titograd iz Podgorice to učinio 13 puta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.