Kvalifikacije za SP

Česi se pridružuju Poljskoj i Švedskoj: Odbijaju da igraju protiv Rusije

FMmFJO0X0AQe3p3

Izvršni komitet češkog saveza, članovi osoblja i igrači reprezentacije složili su se da nije moguće igrati protiv ruske reprezentacije u trenutnoj situaciji, čak ni na neutralnom terenu

Češka se pridružila Poljskoj i Švedskoj u nedelju u odbijanju da igra protiv Rusije u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. kao odgovor na vojnu intervenciju te zemlje na Ukrajinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvršni komitet Češkog fudbalskog saveza saopćio je da je “jednoglasno odobrio odluku da češka reprezentacija ni u kom slučaju neće igrati protiv Rusije”.

Istu odluku u subotu su donijeli i fudbalski savezi Poljske i Švedske.

Češka je potencijalni protivnik Rusije u play-offu sljedećeg mjeseca. Pobjednik utakmice Poljska-Rusija 29. marta treba ugostiti Švedsku ili Češku za plasman na Svjetsko prvenstvo koje se igra u Kataru od 21. novembra do decembra. 18.

Izvršni komitet zatražio je od čelnika češkog fudbalskog saveza Petra Fouseka da vodi pregovore s UEFA-om i FIFA-om o češkoj poziciji.

“Izvršni komitet češkog FS-a, članovi osoblja i igrači reprezentacije složili su se da nije moguće igrati protiv ruske reprezentacije u trenutnoj situaciji, čak ni na neutralnom terenu. Svi želimo da se rat završi što je prije moguće”, navodi se u saopćenju saveza.