Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konačna odluka 25. marta

Četiri moguća scenarija za rasplet La Lige, ali vjerovatno i drugih nogometnih prvenstava

messi-barcelona-real-madrid-kroos

Zajednička komisija La Lige i RFEF-a odlučit će hoće li Barcelona biti proglašena novim prvakom Španije te hoće li Mallorca, Leganes i Espanyol ispasti iz lige

Nogomet u Španiji kompletno je zaustavljen kao posljedica pandemije koronavirusa, a postoji mogućnost da se ove sezone više ne zaigra.

S obzirom na takvu mogućnost, predsjednik RFEF-a Luis Rubiales potvrdio je da postoje četiri moguća scenarija. U dva od njih Barcelona bi završila kao prvak La Lige, a Cadiz kao prvak Druge divizije. Konačnu odluku donijet će 25. marta komisija koju čine članovi RFEF-a i La Lige.

Prema sporazumu o koordinaciji koji su Javier Tebas i Luis Rubiales potpisali u julu 2019. godine, o konačnom poretku obiju liga trebao bi odlučiti sporazum La Lige i RFEF-a.

Prvi scenarij – odigrati sve preostale utakmice

La Liga je odgodila iduća dva kola prvenstva. Ta će mjera biti na snazi sljedeća dvije sedmice, ali po potrebi se može produžiti. Glavni problem u dovršavanju svih 38 kola jest kalendar – jednostavno ne bi bilo dovoljno dostupnih datuma za odigravanje utakmica.

Odluke koje bi UEFA trebala donijeti tokom sljedećih nekoliko sedmica u vezi s Ligom prvaka i Evropskom ligom, kao i ovogodišnjim Eurom, koje bi trebalo početi 12. juna, odredit će mogu li se domaća i evropska takmičenja uopće završiti.

U kalendaru rasporeda postoje samo dva slobodna termina za odgođene utakmice – 18. aprila i 20. maja. Ako se kalendar Lige prvaka obustavi ili izmijeni, to bi oslobodilo više datuma. Druga je mogućnost da se Euro prebaci za iduću godinu.

Drugi scenarij – proglasiti sezonu izgubljenom

Ako se situacija pogorša, a suspenzija utakmica produži do tačke u kojoj je više nemoguće odraditi odgođene utakmice, RFEF i La Liga mogli bi proglasiti sezonu izgubljenom. U tom slučaju ne bi bilo prvaka u bilo kojem od domaćih takmičenja – niti bi bilo koja ekipa bila promovirana u viši razred ili ispala iz lige. Sve bi ekipe započele u istoj kategoriji kao i ove sezone.

Treći scenarij – završiti sezonu s trenutnim poretkom

Do sada je u La Ligi odigrano 27 kola, a jedna od mogućnosti da se odluči ishod sezone bilo bi proglašenje pobjednika po trenutnom stanju na tabeli. Time bi Barcelona postala prvak Španije, Real Madrid, Sevilla i Real Sociedad izborili bi Ligu prvaka iduće sezone, Getafe i Atletico plasirali bi se u Evropsku ligu, a Mallorca, Leganes i Espanyol ispali. Cadiz i Zaragoza automatski bi izborili promociju u La Ligu.

Ovo nije sasvim izvediva opcija zbog jednog razloga – klubovi se nisu jednako puta susreli jedni s drugima, a to bi bilo protivno suštini takmičenja.

Četvrti scenarij – donijeti odluku po rezultatima prvog dijela prvenstva

Drugi način odlučivanja po kojem bi La Liga proglasila rasplet jest taj da se vrati stanje ekipa nakon 19 odigranih kola ili polovine prvenstva. Ekipa koja je tada bila na vrhu tabele postala bi prvak. U tom slučaju Barcelona bi ponovno postala prvak pobijedivši Real zahvaljujući gol-razlici, jer su obje ekipe imale po 40 bodova.

Atletico i Sevilla plasirali bi se u Evropsku ligu, a Mallorca, Leganes i Espanyol ispali iz La Lige.