Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Četvrtina Islanđana želi putovati na utakmicu s Francuskom

island

Nakon što je reprezentacija Islanda u osmini finala Evropskog prvenstva napravila senzaciju pobjedom protiv Engleske 2:1, skoro 25 posto stanovnika ove male zemlje je željelo putovati u Pariz na utakmicu protiv Francuske s kojom igraju u četvrtfinalu, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako su karte za utakmicu protiv Francuske već rasprodate, prema navodima kompanije Dohop, preko 71.000 stanovnika Islanda su nakon pobjede protiv Engleske tražili način da dođu do karte i otputuju u Pariz gdje se 3. jula igra utakmica.

Populacija Islanda, otočne zemlje u sjevernom Atlantiku između Grenlanda, Norveške i Britanskih otoka, iznosi blizu 323.000 stanovnika.

Moćnu Englesku u osmini finala je eliminisala ostrvska zemlja, površine 103.125 kvadratnih kilometara u sjevernom Atlantiku s 321.857 stanovnika, od koji 118.326 živi u glavnom gradu u Reykjaviku.

Engleze je pobijedio Island, koji ima svega 154 registrovana fudbalska kluba i ukupno 20.000 registrovanih igrača u muškoj, ženskoj i omladinskim selekcijama. Zanimljivo, na Islandu je 86.000 registrovanih sportista ili 27 posto stanovništva.

Islandski fudbalski nacionalni tim do kontinentalnog šampionata u Francuskoj nikada nije igrao na velikom takmičenju, pa je plasman u četvrtfinale EP-a uvjerljivo najveći uspjeh izabranika selektora Larsa Lagerbacka.

Svih 23 islandska igrača u kadru na EURO 2016 su internacionalci, a prosječna starost ekipe je 27,7 godina. Tržišna vrijednost reprezentacije Islanda je 44,75 miliona eura, što znači da su svi zajedno manje plaćeni od Raheema Sterlinga, reprezentativca Engleske i prvotimca Manchester Citya, “vrijednog” 45 miliona eura. Da su se Englezi propisno osramotili govori i podatak da njihovih 23 fudbalera koja su pozvana da igraju na EURO 2016 zajedno koštaju 477 miliona eura.

Selekcija Islanda se u nedjelju u četvrtfinalu sastaje sa domaćinom Francuskom.