Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Slavili nad Arsenalom

Chelsea prvi osvojio Evropa ligu bez poraza, Pedro kompletirao kolekciju trofeja

pedro chelsea

Chelsea je tako bez poraza osvojio Evropa ligu i pridružio se Manchester Unitedu koji je prije 11 godina Ligu prvaka osvojio bez poraza

Londonski Chelsea sinoć je u finalu UEFA Evropa lige savladao gradskog rivala Arsenala i postao prvi šampion koji je to takmičenje okončao bez ijednog poraza, javlja Anadolu Agency (AA).

Na Olimpijskom stadionu u Bakuu Chelsea je slavio pobjedu, rezultatom 4:1, te okitio se drugom titulom Evropa lige. Prvi trofej pod tim nazivom “plavci“ su osvojili 2013. godine.

Tim sa “Stamford Bridgea“ je takmičenje u grupi “L“ završio sa uvjerljivih 16 bodova sakupljenih u duelima protiv PAOK-a, Mol Vidija i BATE Borisov. Pobjedama u oba meča Chelsea je u daljim fazama takmičenja eliminirao Malmo, Dinama iz Kijeva i Slaviju iz Praga.

Najteži duel Chelsea je igrao u polufinalu protiv Eintrachta iz Frankfurta. Oba meča su završena remijem, a londonski “plavci“ su prolaz u finale izborili boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Chelsea je tako bez poraza osvojio Evropa ligu i pridružio se Manchester Unitedu koji je prije 11 godina Ligu prvaka osvojio bez poraza.

U svom devetom finalu Chelsea je sinoć osvojio ukupno šesti trofej na evropskoj klupskoj sceni, po čemu se također izjednačio s Manchester Unitedom. Bolji od njih je samo Liverpool koji u vitrinama ima 11 evropskih pehara, a u subotu će se boriti i za 12.

Chelsea je ove sezone u Evropa ligi bio najbolji po skoro svim statističkim pokazateljima, uključujući i postignutih 36 golova.

Španski veznjak u dresu Chelsea Pedro sinoć je kompletirao vlastitu kolekciju i postao jedini igrač koji je osvojio sva važna međunarodna fudbalska takmičenja. On je u karijeri osvajao Ligu prvaka, Svjetsko prvenstvo, Evropsko prvenstvo, Superkup, Svjetsko klupsko prvenstvo i Evropa ligu.

Osvajao je Pedro i nacionalna prvenstva u Engleskoj i Španiji, a među rijetkim je fudbalerima koji su postizali golove u finalima Lige prvaka i Evropa lige.

Francuz Olivier Giroud je sa 11 postignutig golova bio najbolji strijelac Evropa lige. Chelseaov napadač se tako izjednačio s legendarnim Alanom Shearerom koji je rekorder po broju postignutih golova za neki engleski tim u evropskim takmičenjima. Shearer je to učinio prije 14 godina u dresu Newcaste Uniteda.