Chiellini: “Guardiolizam” je uništio mušku igru

chiellini

Iako se mladima vjerovatno neće dopasti njegove riječi, Giorgio Chiellini bio je surovo iskren u intervjuu za Gazzetu dello sport.

Dakle, na pitanje zašto nema novih centralnih bekova, Chiellini je bez razmišljanja rekao:

“Zbog Guardiolizma (stil igre koji nameće Pep Guardiola, prim. aut.). Da, Guardiolizam je upropastio mnoge štopere u Italiji. Danas bi svi da grade igru, a niko ne zna da markira igrača. Mi u Italiji nikada nećemo imati špansku tiki-taku. To jednostavno nije u našoj filozofiji”, bez uvijanja kaže Chiellini.

I zaista, ni fudbal nije izuzet iz društvenih trendova. Globalizacija je izbrisala neke ranije neporecive osobenosti. Nekad smo znali da ostrvljani igraju na duge lopte, Italijani bunker…

“Sada u Italiji pričamo o tome kako nam nedostaju čistokrvni golgeteri u napadu, ali mislim da bi nam baš dobro došli i neki zaista kvalitetni odbrambeni fudbaleri. Potrebna nam je ta zdrava želja da se traži kontakt igra, da se osjeti rival”.

Uz taj “hajde da se pobijemo” poklič Chiellini dodaje i da nije potpuni pesimista, jer vidi neke igrače koji idu u pravom smeru.

“Daniele Rugani, Mattia Caldara i Alessio Romagnoli brzo napreduju. Dugoročno, pokriveni smo. Ali moramo da se vratimo korijenima, našoj tradiciji, da ponovo počnemo da proizvodimo prave štopere i to u velikim količinama”, savjetuje Chiellini.