Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cimirot: Protiv Grčke imamo imperativ, navijam za Sarajevo

lt_cimirot_inblog_2

Fudbalski reprezentativac BiH Gojko Cimirot ove sezone igra odlično u timu PAOK-a koji je trenutno trećeplasirani tim grčkog šampionata, dok je u Ligi Evrope eliminisan u šesnaestini finala u dvomeču sa Schalkeom.Trebinjac je radom i zalaganjem zaslužio poverenje trenera Vladimira Ivića i standardan je na poziciji u veznom redu. U prvenstvu Grčke PAOK zaostaje 12 bodova iza Olympiakosa, a druga pozicija nakon Play ofa garantuje kvalifikacije za Ligu prvaka.

– Na početku sezone smo loše startovali i bili u rezultatskoj krizi koju smo brzo prevazišli i sad sve ide prema planu. U posljednjih sedam mečeva smo bez poraza i bez obzira što nam je savez oduzeo tri boda zauzimamo treće mjesto s dva boda manje iza drugoplasiranog Panionisa. Glavni cilj je plasman na drugu poziciju za koju imamo realne izglede. Klub dugo godina nije osvojio nijedan trofej i ove godine nade polažemo u Kup gdje smo u prvom meču četvrtfinala kao gosti pobedili Xanthi s 2:1 i blizu smo plasmana u polufinale, istakao je Cimirot za Blic.

U timu PAOK-a četiri fudbalera i trener su sa prostora bivše SFRJ.

– Tu su trener Vladimir Ivić, a od igrača i golman Željko Brkić koji je bivši reprezentativac Srbije i hrvatski internacionalac Marin Leovac. Ove zime je stigao napadač Aleksandar Prijović koji ima švicarski pasoš, ali se međusobno dobro razumijemo. Često pričamo na našem jeziku, a ostali saigrači nas blijedo gledaju, kaže kroz smeh Cimirot.

Reprezentacija naredni kvalifikacioni meč za Svjetsko prvenstvo igra 25. marta protiv Gibraltara, a u junu slijedi ključni meč protiv Grčke koja je glavni konkurent za drugu poziciju i koja ima tri boda više. Selektor Mehmed Baždarević je nedavno izjavio da ga raduju dobre igre Gojka Cimirota i Radeta Krunića.

– Prava je šteta što smo primili pogodak u posljednjim minutama meča u Grčkoj i što kao gosti nismo ostvarili možda i ključnu pobjedu. Zaslužili smo tri boda u tom susretu, jer smo bili bolji rival. Sad nemamo prava na kiks uz imperativ pobjede protiv Grčke koja ima kvalitetan tim. Moramo dobro prije svega psihički da se spremimo za taj susret i da iskoristimo činjenicu da smo domaćini pred našim navijačima koji mogu biti glavna prednost. Drago mi je što selektor ima povjerenje u mene i to mi daje dodatni motiv da pružam još bolje partije u PAOK-u i reprezentaciji, zaključio je Cimirot.

Bez obzira što je u Grčkoj bivši vezista Sarajeva redovno prati dešavanja u Premijer ligi BiH i svom nekadašnjem klubu.

– U svakoj prilici kad mogu pratim i gledam mečeve Premijer lige BiH. Ove sezone će prvenstvo zaista do kraja biti neizvesno i izuzetno teško je reći ko će biti prvak. Moja želja je da titulu osvoji Sarajevo, u čijem dresu sam prije dvije godine stigao do šampionskog pehara. Naravno pratim i Leotar, koji je sada drugoligaš Srpske, a nadam se da će uskoro krenuti ka višem rangu, zaključio je Cimirot.