Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Roberto de Zerbi

Corriere dello Sport: Barca dovodi trenera koji “prepisuje” od Guardiole

Roberto-De-Zerbi-Serie-A

Iako ovaj 39-godišnjak ima veliki trenerski potencijal, njegov CV znatno je slabiji od Valverdeovog

Barca je u potrazi za novim trenerom. Italijanski Corriere dello Sport donosi vijest o tome da bi Ernesto Valverde, kojem ugovor s katalonskim klubom ističe u ljeto 2019. godine, mogao napustiti Camp Nou.

Uprkos činjenici da je Valverde odveo Barcu do duple krune prošle sezone osvojivši prvenstvo i kup, velika većina navijača nikad njije najbolje prihvatila bivšeg stratega Athletic Bilbaa i još je uvijek nejasno hoće li on produžiti ugovor na ljeto.

Italijani pišu da Barcelona već sada motri na njegove moguće zamjene. Corriere dello Sport u prvi plan gura trenera Sassuola Roberta de Zerbija, mladog stratega koji je oduševio Italiju svojim naprednim idejama i modernim te progresivnim nogometnim razmišljanjem.

Naime, Sassuolo krasi atraktivan, napadački stil nogometa temeljen na mnogim postulatima igre Josepa Guardiole iz vremena kada je uspješno vodio Barcelonu do gotovo svih nogometnih trofeja koji se daju osvojiti. De Zerbi je skoro prešao u Španiju ljetos kada je bio nadomak potpisa za Las Palmas, ali je taj posao propao. Ipak, povratkom u Italiju preuzeo je Sassuolo s kojim je ostvario odličan rezultat i drži osmu poziciju u Serie A, samo jedan bod udaljen od pozicije koja vodi u evropska takmičenja.

Iako ovaj 39-godišnjak ima veliki trenerski potencijal, njegov CV znatno je slabiji od Valverdeovog i to bi mogao biti potencijalan problem pri njegovom dovođenju. No možda se u Barceloni odluče na malo rizika, upravo kao što su to učinili s Guardiolom prije nekoliko godina i potom višestruko profitirali.