Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FK Sarajevo

Ćosić: Želimo da navijače obradujemo po mogućnosti s obje titule

dzenis cosic

Okupljanje ekipe za početak pripreme za drugi dio sezone planiran je 13. januara

Nogometaši Sarajeva prvi dio sezone okončali su na liderskoj poziciji, sa pet bodova prednosti u odnosu na aktualnog prvaka Zrinjski, te gotovo nedostižnih 13, odnosno 15 bodova u odnosu na trećeplasirani Široki Brijeg i Željezničar na četvrtom mjestu.

Sjajnu formu u polusezoni ekipa trenera Husrefa Musemića potvrdila je i nastupima u Kupu BiH u kojem se plasirala u četvrtfinale, eliminacijom Veleža i Rudara iz Kaknja.

Trenutno najbolji bh. tim u 19 odigranih kola zabilježio je 13 pobjeda, četiri remija uz samo dva poraza (od Goška 1:0 i Radnika 2:1). Po broju postignutih golova “bordo” tim je u polusezoni bio ubjedljivo najefikasniji sa 43 postignuta pogotka, dok je po broju primljenih golova (15) odbrana Sarajeva na trećem mjestu, iza Širokog Brijega i Slobode (po 13).

Dženis Ćosić, prvi asistent trenera Musemića, u razgovoru za Fenu prvi dio sezone ocijenio je kao izuzetno uspješan.

– Osvajanjem jesenje titule možemo biti zadovoljni, isto tako prezimit ćemo u Kupu i sigurno da nam ambicije ostaju visoke. S obzirom na to da imamo takvu poziciju nadamo se najboljem na kraju. Što se tiče prvog dijela mislim da najveća zasluga pripada igračima, nakon toga stručnom štabu i cjelom klubu. Mislim da svi u potpunosti mogu biti zadovoljni – kazao je Ćosić.

Po njegvim riječima, u FK Sarajevo “za sada još nema definitivne odluke po pitanju odlaska i dolazaka novih igrača”.

– Iskreno, još ništa nije bilo konkretno. Sigurno da radimo na tome, prvenstveno je cilj, nas u stručnom štabu i ljudi koji rade na tom planu, da zadržimo postojeći igrački kadar, okosnicu kluba, odnosno sadašnju ekipu. Za dovođenje eventualnih pojačanja možda bi prioritet bio dva igrača, po jedan u zadnjoj i veznoj liniji. To bi u ovom trenutku bilo dovoljno, ukoliko niko od sadašnjih igrača ne napusti klub – kazao je Ćosić.

Okupljanje ekipe za početak pripreme za drugi dio sezone planiran je 13. januara, a dan kasnije će uslijediti ljekarski pregledi i druge obaveze igrača.

– Prvi dio priprema je planiran u Sarajevu u trajanju od nekih sedam do osam dana. Poslije toga vjerovatno idemo u Ljubuški, a nakog toga drugi dio priprema još nismo definisali. Zvanično još ništa konkretno nismo dogovorili protiv kojih protivnika ćemo igrati kontrolne utakmice jer jednostavno ne znamo koje će ekipe biti u tom dijelu priprema. Moguće je da u Ljubuškom odigramo jednu utakmicu, a za početak još nismo odredili i kontaktirali protivnika – naglasio je Ćosić.

Iako ekipa Sarajeva čvrsto stoji na liderskoj poziciji u odnosu na konkurente, u klubu su svjesni da još ništa nije gotovo.

– Najveća poruka nama u stručnom štabu i igračima je da smo uradili puno posla, ali to u suštini ne mora da znači da smo išta uradili, ako jesenju titulu ne ovjerimo konačnom titulom. Naše ambicije ostaju jako velike, i u prvenstvu i u Kupu očekujemo sve najbolje. Mi ćemo sve uraditi da navijače obradujemo s jednom, a po mogućnosti s obe titule – kazao je Ćosić.

Prvi asistent trenera Musemića naglašava da je u nastavku prvenstva “zasigurno sve moguće, ali da je realnost da Sarajevo u ovom trenutku jedinog konkurenta ima u Zrinjskom”.

– Što se tiče ostalih mislim da, ukoliko mi budemo na dobrom nivou, apsolutno neće imati nikakve šanse da nas stignu, a naravno da ćemo se potruditi da i Zrinjski ne dođe u poziciju da nas ugrozi na prvom mjestu. U nastavku sezone želimo da igramo približno kao što smo odigrali u jesenjem dijelu – zaključio je Ćosić.

Nakon kratke igračke karijere u FK Olimpik i FK Bosna Sarajevo, koju je završio u 23. godine, Ćosić se odličio za poziv trenera. Na startu je počeo raditi u omladinskom pogonu FK Novi Grad, zatim je preuzeo prvi tim Olimpika i počeo saradnju s Husrefom Musemićem 2012. godine, s kojim je godinu kasnije zajedno prešao u redove Sarajeva. Nakon toga odlazi u inozemstvo, u Jemen gdje je također radio kao prvi asistent, a potom je imao dva samostalna trenerska angažmana u Omanu. Po povratku u BiH ponovo je preuzeo ekipu Novog Grada, a prošle godine zajedno s Musemićem drugi put dolazi u FK Sarajevo.

Ćosić je profesor i magistar sporta, a UEFA-inu A-licencu je stakao 2010. godine.