Fudbal

Ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak pisao Čeferinu: “Zastava na trofeju Europa lige vrijeđa druge narode u BiH”

24/05/2019

Crnadak je naglasio da je dužan da reaguje nakon što je u medijima vidio fotografiju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope

Povodom fotografija koje su se pojavile u medijima, a na kojima se jasno vidi da se na pobjedničkom peharu UEFA Lige Evrope nalazi ratna zastava BiH, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak uputio je pismo predsjedniku UEFA Aleksanderu Čeferinu, prenosi Fena.

Crnadak je naglasio da je dužan da reaguje nakon što je u medijima vidio fotografiju trofeja koji se dodjeljuje pobjedniku UEFA Lige Evrope, a na kojem se nalazi ratna zastava BiH, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

– To je zastava koja simbolizuje samo jedan narod, a vrijeđa druge narode koji žive u BiH. U BiH žive Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali, a zastava na postolju pehara je ratna zastava, korištena tokom građanskog rata u BiH, od 1992. do 1995. godine – saopćio je ministar.

Ističe da je Dejtonski mirovni sporazum iz novembra 1995. donio mir, a BiH je zvaničnu zastavu dobila 1998. godine, te da u BiH svi narodi koje žive vole fudbal, ali da ratna zastava sa pehara vrijeđa mnoge.

– Nadam se da je u pitanju nenamjerna greška, pa Vas molim da prije finalne utakmice UEFA Lige Evrope 29. maja ispravite nepravdu i u postolje pehara utisnete zvaničnu zastavu BiH, jer ova koja se sad nalazi na trofeju to nije – zaključio je Crnadak.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH o pismu u vezi sa ovim slučajem informisalo je i članove Predsjedništva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.