Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čudesan preokret Uniteda na Etihadu odgodio Cityjevu proslavu titule

pogba
FOTO: Reuters

Fudbaleri Manchester Uniteda pobijedili su gradskog rivala City u gostima poslije velikog preokreta, rezultatom 3:2 (0:2).

City je dominirao u prvih 45 minuta, imao prednost od dva gola i bio blizu da obezbijedi titulu u Premijer ligi već u 32. kolu, ali tako nisu mislili ‘Crveni đavoli’.

United je u kratkom vremenskom roku postigao tri pogotka i odložio proslavu titule ‘Građana’ najmanje dva kola.

Također, Jose Mourinho je razbio maler protiv ljutog protivnika Pepa Guardiole, kojeg je savladao tek peti put u 21. međusobnom duelu, a prvi u Premijer ligi, prekinuvši niz Cityja od 27 utakmica bez poraza na domaćem terenu.

Utakmica na ‘Etihadu’ počela je u mirnom tonu, ali je već u petom minutu sudija Martin Atkinson propustio da dosudi čist penal za domaćina. Po lijevoj strani prošao je David Silva i oštro centrirao po zemlji, na drugoj stativi se Ashley Young okliznuo i zakačio loptu rukom, onemogućivši usamljenog Raheema Sterlinga da se nađe u stopostotnoj prilici, prenosi B92.

City je brzo preuzeo kontrolu nad loptom i krenuo da pritiska goste, pa je u 22. minutu David De Gea spriječio Bernarda Silvu da postigne gol, ali nije mogao ništa tri minuta kasnije.

Udarac iz ugla izveo je Sane, idealno centrirao u srce kaznenog prostora gde se Vincent Kompany oslobodio Chrisa Smallinga i zakucao loptu u mrežu.

Tu nije bio kraj uzbuđenjima, pošto je Guardiolina ekipa samo pet minuta kasnije duplirala vodstvo – počelo je vrlo lošim ispucavanjem Davida De Gee, Ilkay Gundoan je preuzeo loptu od Sanea, odigrao dupli pâs sa Sterlingom i potom maestralno izbacio Matića prije nego što je plasirao loptu u donji lijevi ugao (2:0).

Tada su ‘Crveni đavoli’ nokautirani i pravo je čudo što na odmor nisu otišli sa pet-šest golova u mreži. Samo je Sterling propustio tri fantastične prilike, dva puta je bio u situaciji 1 na 1 sa golmanom, dok je De Gea zaustavio i udarac glavom Gundoana iz neposredne blizine.

United je bio nemoćan tokom čitavih 45 minuta, prvi udarac ka golu rivala uputio je tek početkom nastavka, ali je onda nemački vezista u redovima Cityja pogodio prečku, kada mu je Sterling namjestio idealnu priliku.

Kako to obično biva u fudbalu, kazna za silne promašaje stigla je nevjerovatnom brzinom – Paul Pogba je u dva minuta šokirao ‘Etihad’ i doneo izjednačenje Unitedu. Prvo je rutinski savladao Edersona na izuzetnu asistenciju Andera Herrere grudima, a samo 97 sekundi kasnije pobjegao Nicolasu Otamendiju i glavom pogodio donji lijevi ugao za 2:2.

Ušlo se potom nešto mirniji ritam, ali je bilo očigledno da je City uzdrman, posebno je slab bio desni bek Danilo, koji je napravio kardinalnu grešku i oborio Alexisa u 69. minutu. Čileanac je centrirao, odbrana zaboravila usamljenog Smallinga i City je drugi put u četiri dana primio tri gola – 2:3.

Mogao je Etkinson da pokaže na bijelu tačku i kada je Ashley Young odnio loptu u kaznenom prostoru, a onda zamalo slomio nogu Sergiju Agueru, da bi u nadoknadi vremena De Gea izrastao u junaka. Fantastično je zaustavio pokušaj Argentinca i United je načinio čudesan preokret na ‘Etihadu’.