Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čudo na terenu: Golgeter bez jedne noge trese protivničke mreže

he_jiji

Da fizički hendikep ne mora da bude prepreka u svakodnevnom životu najbolji pokazatelj je priča He Jijija, 21-godišnjeg momka koji igra fudbal.

Jiji je srca miliona Kineza osvojio pošto je video koji je postao viralan pokazao momka koji igra fudbal bez jedne noge i na štakama.

Jiji je nogu izgubio kao dječak zbog raka, a štake koristi kao podršku dok igra i već je dobio nekoliko nadimaka kao što su Anđeo slomeljenih krila, Kralj lopte sa jednom nogom i Magični momak.

Jiji, kojeg je svojevremeno pratio i skaut iz Francuske, odigrao je utakmicu u južnoj provinciji Guangdong pošto mu je prethodno odbijen pristup amaterskoj ligi. Ipak, neki navijači u Kini, pogođeni lošim rezultatima njihove reprezentacije, su već predložili Jijija kao odgovor na probleme tamošnjeg fudbala.

Mladom Kinezu je rak kostiju dijagnostifikovan kada je imao 12 godina, a otkrio je da su njegovi pokušaji da igra fudbal na amaterskom nivou konstantno odbijani od strane organizatora.

– Ne povređujem druge igrače, a imao sam jednom sukobe i sa organizatorima. Amaterski mečevi su otvoreni za svakoga ko želi da se pridruži. Zašto drugi mogu, a ja ne? Ne bi trebalo da bude predrasuda – smatra Jiji.

https://www.youtube.com/watch?v=3ByMczZmvyU

Lakše mu je da igra sa štakama nego sa vještačkom nogom jer mu je noga amputirana iznad koljena i sa protezom bi imao veoma malu kontrolu, a i mnogo mu je udobnije da igra na štakama.

Pri tom, Jiji namjerno koristi jeftine štake kako one ne bi pukle i povrijedile protivničke igrače kada startuju na njega, što bi mogao da bude slučaj sa kvalitetnijim štakama.