Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čurčić i Ivanović na konferenciji u Tirani: Ovdje smo zbog fudbala

srbija-tirana-press

Radovan Čurčić, selektor fudbalske reprezentacije Srbije je na konferenciji za medije u Tirani, uoči kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo s Albanijom, izjavio da će se njegov tim potruditi ne razmišljati niočemu drugom na terenu, osim o igri, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što su doputovali u Tiranu i pod opsežnim mjerama sigurnosti stigli do hotela, selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radovan Čurčić, kapiten Branislav Ivanović i potpredsjednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Savo Milošević obratili su se medijima.

Milošević je kazao kako je autobus s fudbalskim reprezentativcima Srbije kamenovan danas na putu od aerodroma do hotela, ali da su albanske vlasti odmah reagovale i situacija se normalizovala.

[yuzo_related]

S druge strane, policija u Tirani odbacila je navode o grupnom kamenovanju autobusa, navodeći kako je samo sa strane vozača autobusa primijećeno malo pucanje stakla, za koje se sumnja da je oštećeno gađanjem kamenom s udaljenosti. Policija, navodi se u saopćenju, radi na utvrđivanju okolnosti pod kojima je došlo do ovakve situacije i pronalasku počinitelja.

Selektor nacionalnog tima Srbije, Radovan Čurčić izjavio je da će se njegov tim sutra potruditi ne razmišljati niočemu drugom, osim o igri, jer je u Albaniji, kako je kazao, isključivo zbog fudbala. On nije želio objaviti sastav ekipe, kazavši da će isti biti poznat sutra.

Ponovio je kako reprezentacija Srbije razmišlja isključivo o fudbalu i niočemu drugom na ovoj utakmici, a što se tiče igrača, istakao je da “ih za ovaj meč nije bilo teško motivisati”.

“Naša ekipa je u procesu formiranja, nova je generacija, dok je albanska reprezentacija konsolidovana. Albanska reprezentacija nije tu gdje jeste bez razloga, nego ja jaka ekipa”, izjavio je Čurčić te istakao da ova utakmica neće biti odlučujuća za njegov odlazak.

Kapiten Branislav Ivanović, govoreći o prvim utiscima u Tirani, kazao je da je “svjestan da ova utakmica prevazilazi sport” te izrazio želju za pobjedom njegove reprezentacije.

Ivanović je, s tim u vezi, izjavio kako je ovo najbolja prilika da se promijeni mentalitet dva naroda na Balkanu.

De Biasi: Srbija je jaka, ali mi smo spremni

Ranije danas, selektor fudbalske reprezentacije Albanije Gianni De Biasi takođe je održao konferenciju za medije, gdje je kazao kako je predstojeća utakmica od velikog značaja te da je motivacija oba tima na najvišem nivou.

“Za mene je ova napetost normalna. Radi se o važnoj utakmici. Imao sam jasne ideje, većina igrača su mi na raspolaganju za ovaj meč. Protivnik je jak, ima igrače koji igraju u dobrim klubovima, ali mi smo spremni”, poručio je Italijan.

MUP Albanije potvrdio je danas da su poduzete ogromne mjere sigurnosti, kako bi se susret “visokog rizika” odigrao bez ikakvih djelovanja van terena, koji bi eventualno uticali na tok utakmice. Saopćeno je da će sutrašnju utakmicu osiguravati 2.300 pripadnika policije.

U Albaniju je stigao i veliki broj novinara koji će pratiti utakmicu Albanije i Srbije.

Duel na “Elbasan areni” počet će u četvrtak u 20.45 sati, u pretposljednjem kolu Grupe I kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Za mnoge je u Albaniji ovo utakmica historijskog značaja, s obzirom na to da pobjedom Albanci imaju priliku izboriti prvi plasman na Evropsko prvenstvo.

Podsjetimo, utakmica Srbija – Albanija, koja se igrala u oktobru pošle godine, prekinuta je u 41. minutu pri rezultatu 0:0, nakon slučaja sa dronom kada je na terenu došlo i do tuče među igračima, ali i reprezentativaca gostujuće selekcije s pojedinim navijačima domaćih koji su utrčali na teren.