Dalić objavio spisak: U kontaktu sam s Baždarevićem

zlatko dalic

Selektor hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić objavio je popis 23 kandidata za dvije utakmice dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Grčke na kojem se našao Nikola Vlašić, kapetan Hajduka Zoran Nižić te dvojica povratnika Ante Rebić i Marin Leovac.

Dalić je pozvao 23 igrača, a još petorici uputio pretpozive u slučaju da se neko od igrača s osnovnog popisa ozlijedi. Pretpozive su dobili Marcelo Brozović, Duje Čop, Tin Jedvaj i Marko Pjaca koji su imali standardno mjesto kod bivšeg selektora Ante Čačića, ali su svi osim Čopa bili pogođeni ozljedama. Pretpoziv je dobio i Antonio Milić, navodi Hina.

“Protiv Grčke nas očekuju dvije teške utakmice u kojima moramo biti spremni na sve. Grčka je najteži protivnik jer igra agresivno i incidentno, otežu vrijeme. Moramo biti spremni na provokacije. Za nas je najvažnije da ostanemo mirni i koncentrirani. Međutim, ako ćemo biti na najvišem nivou, ako ćemo biti pravi, onda se možemo nadati uspjehu. Sve ovisi o nama”, kazao je Dalić.

Dalić kaže kako je pozvao Mehmeda Baždarevića, koji je kao selektor vodio reprezentaciju BiH upravo protiv Grčke, a također je istakao da će Hrvatska biti na Svjetskom prvenstvu ako dvomeč protiv Grka odigra na svom nivou.

“Od ranije radimo na utakmici s Grčkom, a u kontaktu sam s Baždarevićem. Ipak, najvažnije je kakvi ćemo mi biti, jer ukoliko budemo na našem nivou, onda ćemo osigurati plasman na Svjetsko prvenstvo. Igramo protiv jednog od najtežih mogućih protivnika i u Grčkoj nas očekuje incidentna i agresivna atmosfera”, rekao je Dalić.

Okupljanje hrvatske reprezentacije je u ponedjeljak, 6. novembra, a prvi dvoboj između Hrvatske i Grčke je u četvrtak, 9. novembra, na stadionu Maksimir. Uzvrat je tri dana poslije u Pireju na stadionu Karaiskakis.

Popis hrvatskih reprezentativaca za utakmice s Grčkom

Golmani: Danijel Subašić (Monaco), Lovre Kalinić (Gent), Dominik Livaković (Dinamo)

Odbrana: Domagoj Vida (Dynamo Kijev), Dejan Lovren (Liverpool), Šime Vrsaljko (Atletico Madrid), Josip Pivarić (Dynamo Kijev), Matej Mitrović (Bešiktaš), Ivan Strinić (Napoli), Marin Leovac (PAOK), Zoran Nižić (Hajduk).

Vezni: Luka Modrić (Real Madrid), Ivan Rakitić (Barcelona), Milan Badelj (Fiorentina), Marko Rog (Napoli), Filip Bradarić (Rijeka), Mario Pašalić (Spartak), Nikola Vlašić (Everton).

Napadači: Mario Mandžukić (Juventus), Ivan Perišić (Inter), Nikola Kalinić (Milan), Andrej Kramarić (Hoffenheim), Ante Rebić (Eintracht).

Pretpozivi: Marcelo Brozović (Inter), Marko Pjaca (Juventus), Duje Čop (Standard Liege), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen), Antonio Milić (Oostende).