Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Savez odlučuje

Danas odluka o nastavku Premijer lige BiH, jedan scenario otpada u startu

derbi-kosevo15

U većini ostalih liga najmanje 20 dana je predviđeno za pripreme uoči odigravanja prvih utakmica nakon višesedmične pauze uzrokovane pandemijom korona virusa

Čelnici Nogometnog saveza BiH danas će održati sastanak sa predstavnicima klubova Premijer lige putem video-konferencije kako bi im predočili četiri opcije, odnosno četiri datuma za početak treće i posljednje faze sezone, piše Sport Centar.

Naravno, uz uvjet da se prethodno koliko-toliko normalizira život u Bosni i Hercegovini.

Ono što upada u oči jeste činjenica da su u NSBiH planirali da ekipe imaju svega dvije sedmice priprema pred nastavak takmičenja, a očekuje ih itekako tijesan raspored i igranje dva meča sedmično.

U većini ostalih liga najmanje 20 dana je predviđeno za pripreme uoči odigravanja prvih utakmica nakon višesedmične pauze uzrokovane pandemijom korona virusa.

Prvi scenarij u startu otpada jer ta varijanta predviđa da se Premijer liga BiH nastavi 3. maja, a pripreme da počnu 20. aprila – već u sljedeći ponedjeljak. Dakle, uz postojeće restrikcije u našoj zemlji, nemoguće.

Druga opcija je nastavak sezone 17. maja, treća sedam dana kasnije, a četvrta 31. maja. U sva tri scenarija za pripreme je predviđeno po 14 dana, kao i promjena sistema završnice Kupa BiH, jer bi se igrala po jedna utakmica polufinala i finala.

Uz ritam vikend – srijeda predviđeno je da sezona završi najkasnije do 19. jula. Naravno, svaki od pomenutih scenarija podrazumijeva igranje susreta bez prisustva publike na stadionima. Prijedloge je sastavio Elmir Pilav, direktor Sektora za sport NSBiH.

Koliko je zaista sve pomenuto realno, zapravo ne zna niko. Za početak, veliko je pitanje kada će u našoj zemlji biti ublažavane mjere kojih se trebaju pridržavati svi građani, a što je prvi preduslov za održavanje treninga ekipa…

Podsjećamo, da bi sezona u Premijer ligi BiH bila okončana prema aktuelnom sistemu nadmetanja, potrebno je odigrati 11 kola, odnosno 66 utakmica.