Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danska je posljednja evropska selekcija koja je izborila plasman na SP

danska
FOTO: UEFA.com

Nogometna reprezentacija Danske posljednja je evropska selekcija koja je izborila plasman na svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Danci su večeras u Dublinu, u uzvratnom susretu baraža pobijedili selekciju Republike Irske s ubjedljivih 5:1 i postali 14. evropska reprezentacija koja će se boriti za naslov prvaka svijeta.

Shane Duffy je domaće doveo u vodstvo u 6. minuti, a izjednačenje Danskoj donio je Andreas Christensen u 29. minuti.

Gosti su u 32. minuti uspjeli doći do preokreta golom Christiana Eriksena, a isti igrač je postigao još dva gola u drugom poluvremenu, u 63. i 74. minuti za ubjedljiv trijumf Danske. Konačan rezultat 1:5 postavio je Nicklas Bendtner golom u 90. minuti iz penala.

Prije reprezentacije Danske, kojoj će ovo biti peto učešće na svjetskim prvenstvima, plasman kroz dodatne kvalifikacije ranije su izborile selekcije Hrvatske, Švicarske i Švedske, a u Rusiji će nastupiti još 10 evropskih selekcija – Belgija, Engleska, Francuska, Njemačka, Island, Poljska, Portugal, Srbija, Španija i domaćin Rusija.

Plasman su ostvarile još selekcije Argentine, Brazila, Kolumbije, Kostarike, Egipta, Irana, Japana, Meksika, Maroka, Nigerije, Paname, Saudijske Arabije, Senegala, Južne Koreje, Tunisa te Urugvaja.

Posljednja dva učesnika SP-a bit će poznata nakon uzvratnih susreta interkontinentalnih kvalifikacija između Hondurasa i Australije (0:0) te Novog Zelanda i Perua (0:0), koji se igraju u srijedu, odnosno četvrtak.

Svjetsko prvenstvo u Rusiji se igra od 14. juna do 15. jula 2018. Žrijebanje grupa SP-a na rasporedu je 1. decembra.