Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Derbi na Grbavici: Zrinjski nanio treći uzastopni poraz Željezničaru (VIDEO)

Derbi na Grbavici pripao Mostarcima
Foto: I. Kralj

Nogometaši Zrinjskog iz Mostara pobijedili su ekipu Željezničara s 1:0, u derbiju 6. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Prvo poluvrijeme utakmice završeno je bez golova. Željezničar je na domaćem terenu stadiona ”Grbavica” bio dosta opasniji protivnik, ali odbrana aktuelnog prvaka BiH je uspješno otklonila svaku opasnost.

Vidjelo se da igrači Željezničara žele prekinuti seriju loših rezultata i ostvariti bitnu pobjedu protiv velikog rivala, ali teško su dolazili do šansi pored dobro postavljene formacije Zrinjskog. Mostarci su se dobro kretali i pokrivali teren, zbog čega su domaći nogometaši većinom pokušavali doći do prilika dugim loptama.

Prvu ozbiljniju priliku na utakmici u 10. minutu imao je igrač Željezničara Denis Pozder, koji nakon ubačaja Miroslava Stevanovića iz voleja pokušava postići pogodak. Nekoliko minuta kasnije i Zrinjski je zabilježio prvi udarac prema golu Kjosevskog.

”Plavi” su imali najbolju priliku u 37. minutu, kada su u odličnoj situaciji nakon kontranapada našao napadač Ivan Lendrić, međutim njegov šut pogađa golmana mostarskog tima. U sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena, iz dobre situacije Miroslav Stevanović šutira preko gola golmana Zrinjskog Dalibora Kozića.

Drugo poluvrijeme počelo je u sličnom ritmu. Željezničar je bezuspješno tražio put do gola gostiju, ali ”plavi” su uspjeli u nekoliko navrata prijetiti golmanu Koziću. U 53. minutu Lendrić šutira preko gola makon što mu je odličnu loptu uputio Bekrić.

Mostarci su u drugom poluvremenu igrali ofanzivnije, a to im se ispaltilo u 55. minutu kada dolaze do jedinog gola na ovom susretu. Gol je postigao Nemanja Bilbija, koji se odlično snašao nakon greške odbane Željezniačara i postigao pogodak koji je Zrinjskom donio vrijedna tri boda.

Od tog trenutka Željezničar je krenuo ofanzivnije prema golu gostiju, ali bez većeg uspjeha jer su Mostarci u potpunosti preuzeli kontrolu nad loptom i sredinom terena i na taj način onemogućili bilo kakav ozbiljniji napad domaćina.

U 80. minutu kapiten Zrinjskog Pero Stojkić snažnim udarcem pogađa prečku Željezničara. Zrinjski je u posljednjim minutama susreta u potpunosti dominirao terenom i u nekoliko navrata je imao priliku da udvostruči prednost. Novu priliku u sudijskoj nadoknadi imao je Bilbija, koji se ponovo našao u prilici nakon loše intervencije odbrane ”plavih”, ali njegov šut brani Kjosevski.

Željezničar je upisao treći uzastopni poraz i nalazi se na sedmom mjestu ligaške tabele sa sedam osvojenih bodova, a Zrinjski se ovom pobjedom vratio u sami vrh tabele, tačnije na drugo mjesto s istim brojem bodova (13) kao prvoplasirana Sloboda.