Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer liga BiH

Deset gostovanja, deset poraza: Željezničar poražen od Širokog Brijega u Čitluku

zeljeznicar siroki
FOTO: Adem Ćatić/ www.fkzeljeznicar.ba

Fudbaleri Željezničara se ni deset minuta nakon primljenog pogotka nisu uspjeli “dozvati”, a Bruno Akrapović je izmjenama pokušao donijeti određene promjene u ofanzivnom dijelu

Na Stadionu “Bare” u Čitluku odigrana je posljednja utakmica 20. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Širokog Brijega i Željezničara.

Na kraju utakmice slavili su domaći fudbaleri i navijači zasluženu pobjedu rezultatom 2:0.

Podsjetimo se prvo da je ova utakmica trebala biti odigrana jučer (25. februara) u istom terminu (13:00), ali je zbog velikih padavina koje su potopile teren na “Barama” odgođena za 24 sata.

S obzirom da je jučer u poslijepodnevnim satima kiša prestala, te da su se vremenski uslovi poboljšali, tako je i teren na “Barama” bio koliko-toliko spreman.

Prvu priliku vidjeli smo u šestoj minuti kada su igrači Željezničara imali korner, ali nakon gužve ispred gola Širokog Brijega nije bilo veće opasnosti.

U 12. minuti vidjeli smo i prvu priliku za Širokobriježane, koji su u uvodnih 15 minuta imali veći posjed lopte. Nakon jedne duge lopte do nje je potrčao Pranjić, ali Muftić je bio brži izbacio je loptu u korner, nakon kojeg šutira Mašić a Muftić ponovo odlično interveniše.

U nastavku utakmice nismo vidjeli skoro ništa ni od jedne ekipe. Široki Brijeg je nastavio držati loptu u svome posjedu, ali igralo se uglavnom na sredini terena i bez ozbiljnijih prilika pred golom Željezničara. “Plavi”, sa druge strane, skoro da nisu prešli na polovinu terena koja je pripadala ekipi Širokog Brijega. Vidjeli smo jedino mnogo prekršaja sa obje strane.

Tek u 42. minuti vidjeli smo jedan udarac sa velike distance Prusine, ali lopta odlazi daleko preko gola Željezničara.

Na odmor se otišlo bez pogodaka, ali i sa velikim razočarenjem navijača i gledalaca jer su od obje ekipe očekivali mnogo više.

Drugo poluvrijeme je počelo uzbudljivo. Već u 46. minuti Lukić nakon jednog ubačaja pokušava “makazicama”, ali lopta se od Selimovića odbila u korner, nakon kojeg nije bilo opasnosti.

Dvije minute poslije jednog ubačaja igrača Širokog Brijega iz slobodnog udarca Cavnić se “zabio” u stativu, što je dovelo do malo dužeg prekida dok mu se ukazivala ljekarska pomoć.

U 54. minuti Kuprešak je sa otprilike 25 metara odlično šutirao, ali je Muftić krajnjim naporima odbranio njegov udarac i poslao je loptu u korner.

U 58. minuti Široki Brijeg dolazi u vodstvo. Nakon jednog kontra napada, Marin odlično asistira do Kuprešaka koji izlazi “jedan na jedan” sa Muftićem i bez većih problema ga matira za 1:0.

U 66. minuti Kuprešak je odlično prošao po desnoj strani i ubacio loptu, ali je Muftić bio brži od Bagarića i pokupio je loptu.

Fudbaleri Željezničara se ni deset minuta nakon primljenog pogotka nisu uspjeli “dozvati”, a Bruno Akrapović je izmjenama pokušao donijeti određene promjene u ofanzivnom dijelu.

U 69. minuti fudbaleri Širokog Brijega su dobili slobodan udarac sa lijeve ivice šesnaesterca Željezničara, ali nakon ubačaja fudbaleri Željezničara izbijaju loptu daleko od svoga gola.

Utisak je da se u drugom dijelu drugog poluvremena ekipa Širokog Brijega svjesno povukla te prepustila veći posjed gostujućim fudbalerima, ali su svejedno dolazili u prilike brzim kontra napadima, dok bezidejni gosti nisu ozbiljnije zaprijetili Benderu.

Tek u 84. minuti Haračić je nakon jednog ubačaja uputio prvi ozbiljan šut za Željezničar u drugom poluvremenu, ali njegov udarac glavom odlazi pored gola.

Očekivano, kako se bližio kraj utakmice tako su i fudbaleri Željezničara sve više napadali na gol Širokog Brijega, ali kao i tokom cijele utakmice to je bilo poprilično jalovo.

I u 90. minuti nakon što se lopta odbila do njega u jednom napadu Željezničara i nakon što se Drljo okliznuo u pokušaju da dođe do nje, Mišić sam istrčava kontra napad i bez većih problema postiže pogodak za 2:0 i ovjeru zaslužene pobjede Širokog Brijega.

Fudbalere Širokog Brijega već u srijedu (28. februar) od 13:00 očekuje nova utakmica, odnosno prva utakmica četvrtine finala Kupa Bosne i Hercegovine protiv Veleža u Čitluku. Ekipa Željezničara će se već sada početi spremati za najveći derbi bosanskohercegovačkog fudbala – okršaj sa ekipom Sarajeva na Stadionu “Grbavica” u nedjelju, 3. marta, od 18:45.

WWin liga Bosne i Hercegovine, 20. kolo:

Široki Brijeg 2:0 Željezničar (Kuprešak 58’, Mišić 90’)

Stadion: Stadion “Bare” (Čitluk). Sudija: Josip Martinović. Pomoćne sudije: Amer Macić, Arnel Novalić. Žuti kartoni: Pranjić (Široki Brijeg), Radinović (Željezničar).

ŠIROKI BRIJEG: Bender, Pranjić, Prusina, Mašić, Bagarić (Chinedu), Marin, Lukić (Capan), Mamić (Buljan), Matić, Ćavar, Kuprešak (Mišić).

ŽELJEZNIČAR: Muftić, Radinović, Cavnić (Babaluk), Cocalić, Krpić, Hiroš (Radovac), Drljo, Karić (Haračić), Amoah (Štilić), Selimović, Ovčina (Boljević).