Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset stvari koje niste znali o Zlatanu Ibrahimoviću

zlatan-ibrahimovic-15744

Njegova karijera je počela velikim kontroverzama. Arsene Wenger nije mu ponudio ugovor u Arsenalu, jer je smatrao da je mladi Šveđanin netalentovan.

Zlatan je kratko bio bez kluba pošto je napustio svoj matični Malme.

Brzo je reagovao veliki Ajax i doveo ga u svoje redove. Nakon tri sezone i 35 golova, Ibrahimović napušta Holandiju i odlazi put Italije.

Na “čizmi” je igrao za tri velikana: Juventus, Inter i Milan. Između dva milanska kluba, nastupao je jednu sezonu za Barcelonu, ali je zbog neslaganja sa trenerom Pepom Guardiolom brzo digao sidro.

ibrahimovic11111

Njegov život je – kao i njegova ličnost – dinamičan, uzbudljiv i zanimljiv. Iako neprestano govori o sebi (često u trećem licu), napisao je autobiografiju, privlači pažnju medija, ipak postoje zanimljivosti o momku bh. porijekla koje čak ni njegovi najveći fanovi ne znaju.

Često povraća

Počet ćemo s najmanje prijatnom zanimljivošću – svaki put kada je veoma nervozan, iscrpljen ili uzbuđen, Zlatan osjeti mučninu i povraća.

Uvijek je znao šta želi

Kada je bio petnaestogodišnjak, pitali su ga gdje će biti za pet godina. Rekao je da će biti profesionalni fudbaler, da će igrati u Italiji i da će zarađivati ogromne sume novca. Šta se zaista dogodilo za pet godina – znate i sami.

U djetinjstvu je ukrao bicikl… 

… i to ne samo jednom.

Zlatan je odrastao u predgrađu Malmea, a kada bi išao na trening, prelazio bi po pet kilometara. za potrebe ovog putovanja, redovno bi ukrao bicikl.
Jednom je čak “pozajmio” bicikl svog trenera.

Umalo da pređe u Southampton

Posle prelaska u Ajax, popularni Ibra nije imao neku reputaciju. Nije davao mnogo golova i često je mijenjao pozicije.

Klub iz Amsterdama počeo je da razmatra opciju o njegovoj pozajmici, a najbliži su bili dogovoru s engleskim Southamptonom. Zlatan je odbio tu ideju uz obećanje da će se popraviti.

Neprijateljstvo s Van Der Vaartom

Sedam dana posle legendarnog gola protiv Brede, povrijedio je svog klupskog kolegu Rafaela van der Vaarta na meču između Švedske i Holandije. Razlog? Van der Vaart se nije radovao njegovom golu.

[yuzo_related]

Najskuplji fudbaler svih vremena

Gareth Bale  se možda može pohvaliti najskupljim transferom, ali je Zlatan igrač koji je ukupno zaradio najviše novca od fudbala u historiji. Prema statistici, on je do sada inkasirao više od 205 miliona eura.

Tekvondo je još jedan sport u kom briljira

Zlatan se od malih nogu bavio borilačkim vještinama, a prije punoljetstva je došao do crnog pojasa u tekvondou. Dok je 2010. godine igrao za Milan, italijanski nacionalni tekvondo tim uručio mu je počasni crni pojas.

Ušao je i u rječnike

Švedski jezički savjet je 2012. godine zvanično priznao glagol zlatanera, koji označava pojmove vezane za silu i dominaciju.