Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Desetke” koje su pisale historiju fudbala (VIDEO)

548f420e67871

Fudbaleri koji su nosili dres sa brojem 10, često su pisali historiju fudbala. Među njima se nalaze i Messi, Maradona, Ronaldinho, Zidane i Hagi.

Fudbaleri u dresu na kojem se nalazaio broj 10, a koji su koristili klasični stil dali su svoj pečat i upisali se u historiju. Ipak, tu je mnogo i zvijezda novog doba koje nose “sretnu desetku”. Najbolji primjer tome je i “mašina za golove” Barcelonin Lionel Messi.

– Lionel Messi

Messi je tokom 492 susreta postigao 418 golova, a imao je i 191 asisteniciju. Argentinska zvijezda četiri puta je osvojila “Zlatnu loptu” FIFA-e, a nebrojene su njegove nagrade sa klubom.

https://youtu.be/g2pywWb6RP8

Zbog njegovog talenta često su ga upoređivali sa Maradonom, također Argentincem koji je nosio “sretnu desetku”.

– Maradona

Tokom svoje karijere igrao je za Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelonu, Napoli i Newell's Old Boys.

Maradona je na Svjetskom prvenstvu u fudbalu 1986. godine u Meksiku, svojim legendarnim nastupom omogućio Argentini da postane svjetski prvak.

https://youtu.be/S-kya04Wxvw

Pogodak koji je postigao u utakmici između Argentine i Engleske nazvao je ‘Božijom rukom’. Naime, tada je Maradona sa 60 metara uspio zatresti mrežu protivnika. Taj isti pogodak 2002. godine proglašen je pogotkom stoljeća.

Njegova najsjajnija karijera, kako određeni fudbalski analitičari smatraju, bio je period koji je proveo u Napoliju.

Maradona je pomogao Napoliju da 1987. godine i 1990. godine osvoji dva naslova prvaka Italije.

– Ronaldinho

Na zelenom terenu proslavio se i brazilski reprezentativac Ronaldinho. Ronaldinho je dva puta zaredom osvojio titule najboljeg svjetskog igrača, FIFA World Player 2004. i 2005., te “Zlatnu loptu” 2005. godine.

Do tada, Ronaldinho je postao vođa moćnog Brazila, s kojim je osvojio titulu pobjednika Kupa konfederacija u Njemačkoj 2005. godine.

https://youtu.be/1ugMAsZh-fw

Ipak, njegov anganžman u Barceloni bio je ujedno i najviši vrh njegove karijere.

On je za pet godina na Nou Campu u 145 susreta postigao 70 pogodaka.

– Zidane

Kao je dan od najtalentovanijih igrača Francuske smatra se Zinedine Zidane koji je “natjerao” javnost, medije i sve zaljubljenike u fudbal da o njegovom talentu i vrhunskom nastupu pričaju gotovo jedno desetljeće, odnosno između 1990. godine i 2000. godine.

Zidane popularno nazvan ‘Zizou’ koji je iz Juventusa u Real Madrid prešao za 76 miliona eura, bio je svojevremeno najskuplji igrač u historiji.

https://youtu.be/kOb07Et485k

Na Svjetskom prvenstvu koje se 1998. godine igralo u Francuskoj, u finalnom susretu, koji se odigrao između domaćina Francuske i Brazila, postigao je dva pogotka i tako omogućio svojoj državi da osvoji Svjetsko prvenstvo.

Za reprezentaciju je nasupio 108 puta, a dao je 31 gol. Tri puta je izabran za FIFA fudbalera godine.

– Rumunjski “Maradona” Hagi

Često nazivan “Maradonom sa Karpata” Gheorghe Hagi bio je jedan od najpopularnijih fudbalera između 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća.

Hagi je igrao ua Steaua Bukurest, Barceloni, Real Madridu i Galatasarayu.

Za repezentaciju Rumunije u 137 susreta mrežu protivnika zatresao je 35 puta. Fudbalska Federacija Rumunije izabrala ga je za najboljeg fudbalera u posljednjih 50 godina.

U ukupnoj fudbalerskoj karijeri igrao je u 516 susreta i postigao nevjerovatnih 237 pogodaka.